Бъди здрав: Камъни в бъбреците. Как да се предпазим ?

36
Добави коментар

Камъни в бъбреците. Как да се предпазим ?

   Бъбреците играят главна роля в поддържането на хомеостазата. Нарушенията в структурата и функцията им водят до влошаване на общото състояние на организма, а след това, до тежки и смъртоносни заболявания. Най-честите заболявания и нарушения на отделителната система са камъни в бъбреците, гломерулонефрит, пиелонефрит, цистит и уретрит.
   Появата на камъни в бъбреците може да е провокирана от инфекции на пикочните пътища, както и  от други болести като ангина, аднексит, грануломи на зъбите и други. Голямо влияние имат и наследствените фактори.

   Но основната причина за бъбречните заболявания остава застоелият начин на живот, преяждането, употребата на неподходящи храни и напитки, затлъстяването и други.
   Признаците може да са бъбречна криза – болки в кръста, които могат да се разпространяват към долната част на коремната стена, бедрото и скротума.
   С други думи бъбречните камъни се образуват, когато няма достатъчно вода, която да разтвори всички вещества, които бъбреците са филтрирали.
   Бъбречните камъни се разтварят с помощта на диети, приемане на повече течности, максимално намаляване на употребата на сол и други.
 
   Внимание: Описаните методи са за профилактика, в случай на бъбречна криза консултацията с лекар е задължителна!