Розовото езеро Lake Hillier в Австралия

1
Добави коментар
lozanov
lozanov

На края на Средния остров (Middle Island) се намира мистериозно розово езеро, за което се говори в много легенди. От високо повърхността на блестящото розово езеро Хилиър (Lake Hillier) прилича на глазура на торта.  Това езеро, намиращо се в гористия  ъгъл на Middle Island,  му придава неочаквани нюанси. Middle Island е един от 100-те малки острови в архипелаг , който се простира по протежението на южния бряг на Западна Австралия. Най-загадъчната природна забележителност  на Австралия е езерото  Хилиър   с розов цвят на водата.

Плиткото солено езеро е с ширина около 600 м, а още по-впечатляващ е неземният му  пейзаж заедно с бялата лента около него. Езерото е заобиколено от всички страни с ярко-зелени евкалиптовите дървета, разделени от океана само с тясна ивица от бели пясъчни дюни.

През 1950 г.  розовият цвят на езерото са изследвали група от учени, които се надявали  да намерят в езеро    червените водорасли  Dunaliella Salina . В много солена вода  тези водорасли отделят червен пигмент, който оцветява  в розово други австралийски езера, като на континента, близо до Есперанс. Във взетата от Хилър водна проба  не открили и следа от водорасли, така че цветът на езерото все още е загадка.

Първото споменаване на „розовото“ езеро  е  от 1802 г, когато   британският мореплавател и хидрограф Матю Флиндерс спира тук по пътя си към Сидни.