Основни характеристики при избор на видео карти

0
Добави коментар
zvtanev
zvtanev

Видео картите могат да бъдат разделени най-общо в зависимост от паметта, която използват, на такива, който използват собствена памет – наричани външни видео карти (поставени на някакъв тип слот) и такива, който използват оперативната памет (RAM) на компютъра – наричани вградени видео карти. Естествено вградените видео карти взимат част от ресурса на компютъра и за това те се препоръчват за компютри със стандартно предназначение, използвани за интернет, филми, музика, текстообработка. За сложни игри, 3D, сложни графични програми е препоръчително, а в някой случай и задължително използването на „външни“ видео карти.

Освен описаното по-горе разделение видео, картите било то вградени или външни могат да бъдат описани и с още някой основни характеристики а именно разделителна способност, цветна дълбочина, честота на опресняване, видове интерфейси, ускоряване. Разделителната способност, цветната дълбочина и честотата са характеристики, който са видими за потребителя в зависимост от вида на монитора.

Основни производители на компоненти (чипсети) за видео карти са INTEL, AMD Graphics (ATI) и NVIDIA, а марки видео карта са Sapphir, ASUS, ATI, Innovision, Gainword и др.