Какво е рубеола и кои са основните причини за нея?

1
Добави коментар

Рубеола (немска брусница) е силно заразен вирус, който се разпространява чрез капчици по въздуха от кашлица и кихане от страна на заразен човек. Обикновено протича леко, но при бременните жени може да навреди на плода и да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане или до сериозни вродени дефекти като например катаракта на очите, глухота, сърдечни дефекти и умствено изоставане.

Рубеолата може да се предотврати чрез имунизация. Тя е известна още като тридневно морбили, защото обикновено отшумява за три дни и рядко се стига до някакви усложнения.

Новородените бебета имат имунизация срещу някой болести, сред които са и заушка, морбили и рубеола. Това е така, защото чрез плацентата на майката се прехвърлят защитни антитела, но този имунитет трае само няколко седмици или месеци, въпреки че тези срещу шарката бебето да бъде предпазено и до първата си година.

Симптоми при рубеола са леката треска, подути лимфни възли в областта на ушите и врата, които често са придружени с обриви. При жените могат да се появят и признаци като болки, а понякога и подуване в ставите. Честа практика е рубеолата да не покаже никакви предварителни симптоми (тя е субклинична инфекция). Болестта преминава до 2-3 дни, като повечето хора се възстановяват без да получат някакви усложнения.

Рубеолата се причинява от вирус наречен Рубивирус.

Някой от усложненията при рубеола са вроден сифилис, токсоплазмоза, лаймска болест, артрити и разстройство на нервната система.

Повече информация за заболяването можете да намерите както кликнете тук!