Лео Меси – седмият най-богат и пръв по срамежливост, спортист в света Ново

0
Добави коментар

Лионел Меси постави нов рекорд и стана голмайстор ( 234 попадения )в историята на Футболен Клуб Барселона, след като вкара хеттрик срещу Гранада, но това не го възнася в облаците. Остава същата скромна личност, която тази седмица „Франс Футбол“ обяви за 7-я най-богат спортист в света. Френското издание публикува традиционния си списък с най-високо платените спортисти, където Лео заема седмото място с печалба за миналата година от 33 милиона евро. От тях 21 милиона идват от рекламни договори с компании като Adidas, Gatorade и Gillette, 1.5 са бонус за спечеленото от Барса, испанско първенство, Шампионска Лига и Световно клубно първенство. Останалите 10,5 милиона е заплатата, която получава като играч на ФК Барселона. Основен стълб в живота на голмайстора Меси, освен семейството му, е аржентинското му гадже Антонела Рокузо, по прякор „La Negra“ /Черната/.

Въпреки, че Лео е любител на луксозни автомобили и в гаража си притежава скъпоценности като двойка Maserati, Lexus, Ferrari и няколко Audi, повечето от тези пари аржентинският идол инвестира във Фондация „Лео Меси“, чиято цел е „всички деца да имат равни възможности. “ Благодарение на Фондацията няколко педиатри от Аржентина ежегодно преминават през стаж към болници в Каталуния, за да се образоват по-добре. Институцията е родена през 2007 г., с централен офис в Росарио, родният град на футболиста. Оттам насочва помощта за различните си програми, фокусирани върху подпомагането на деца с проблеми с ръстта – същото заболяване, от което страда Меси в детството си.

 

Историята на „бълхата“ започва с Хорхе Меси и Селия Кучитини, и двамата аржентинци от италиански произход, които формират семейството с четири деца: Родриго, Матиас, Лионел и Мария Сол. Майката работи като чистачка на непълно работно време, а бащата в една от най-големите фирми за черна металургия в Аржентина. На 11 годишна възраст, когато Лео вече играе футбол и блести на терена, лекарите детектират заболяване, което му пречи да расте и чието лечение, на базата на хормони, струва около 1000 евро на месец.

 

На първо място семейството му може да поеме разходите, с помощта на субсидии от приятели, но скоро баща му е уволнен от работа и след като почуква на вратите на няколко аржентински клубове, фамилията получава предложение, което не могла да пренебрегне: ФК Барселона ще се погрижи за медицинските разходи в замяна на правата върху аржентинския талант. Карлес Рехач се нуждае само от 5 минути да открие, че това дребно хлапе имаше бъдеще във футбола, въпреки скромните си тогава 13 години. Постижението на бившия треньор на Барса е играчът да подпише първия си договор с каталунци на 14 декември 2000 г. върху станалата много популярна салфетка, която в момента се съхранява на сигурно в касата на Барса.

 

Докато Меси израства физически – стига до 1,69, когато най-лошите прогнози му дават най-много 1,50, успява и професионално да се развие. Дебютира само на 16 години в първия отбор на Барселона, нов рекорд за каталунския клуб. Но въпреки успехите, Лео продължава да поддържа обичайните си навици. Казват, че той просто е влюбен във футбола. Това е единственото му хоби, нещото, което го мотивира, всичко останало е второстепенно. Лео не обича да ходи на кино, нито да чете, понякога играе на „плейстейшън“ или изпраща съобщения с мобилния телефон. Един анекдот, който илюстрира много добре неговата личност, е, че колкото е лидер на терена, толкова е апатичен в останалите сфери на живота. Разказват неговите най-близки приятели, че само до преди една година не е имал телефоните на своите съотборници от Барселона. Срам го било да организира някакво събитие или да се отзове на покана на някой от футболистите. Днес нещата са малко по-различни, вечеря от време на време с Чави и Вия. Това, което най-много обича да яде е сочно парче месо, приготвено в аржентински стил.

 

Пеп Гуардиола, треньорът му в Барселона, му подарява книгата „Научи се да губиш“ от Давид Труеба. Това е неговият начин да обясни на футболиста, че не винаги се печели. Но Лео винаги иска да играе. Прибира се вкъщи след тренировка, задължително прави своята 3 часова дрямка на дивана, не в леглото, и ако гаджето му Антонела не е там, Меси отива в дома на брат си Родриго и съпругата му, Флоренсия, за вечеря със семейството.

 

Друг основен стълб в живота на голмайстора Меси, освен семейството му, е аржентинското му гадже, с което излиза от 2007 г. насам. Тя е малко над 1,60 метра, кожата й е тъмна, тъмни очи, гладка коса със студена усмивка и лишено от гънки лице. Приятелката на Лионел Меси се казва Антонела Рокузо, по прякор „La Negra“ /Черната/ заради цвета на кожата. Неин братовчед и приятел на Лионел, Лукас Скаджилия, който днес също е футболист, запознава двойката на крехката възраст от шест годинки.

 

Антонела е средната от три сестри, плод на брака между Хосе Рубен, президент на Камарата на Супермаркетите и пазарите в Росарио и Патрисиа Бланко. Семейството живее в Росарио, където бащата е превърнал магазина за хранителни стоки на баба му, във верига от супермаркети – UNICO, което позволява на семейството да живее удобно и да даде на дъщерите си добро образование.

 

След като Лео се мести в Испания, отношенията с Антонела, които поддържат в училище приключват. Красивата аржентинка пренарежда живота си с друг партньор, с когото поддържа връзка в продължение на няколко години. През лятото на 2007 г., по време на ваканция в Росарио , Лионел и Антонела се събират отново. „Поне не ме остави заради кой да е, а азради самия Лео Меси“ – шегува се днес бившето гадже на Антонела.

Въпреки световната славата на Лео, Антонела поддържа нормален живот със сестрите си Паула и Карла, които са й най-добрите приятелки. Записва се в стоматологията, но след шест месеца осъзнава, че тази кариера не е за нея и днес е дипломиран специалист по комуникации. Нейната фигура по бански, разкрива, че също като гаджето си, е любителка на спорта, особено на гимнастиката. Тренира почти всеки ден от 7 до 13 годишна възраст в гимнастическия клуб Химнасия де Росарио.

 

Антонела така и не се решава да се премести в Барселона, град, който счита, за „офиса“ на приятеля си. Подобно на своето момиче, което не дава интервюта, Лео също отбягва светлината на прожекторите. Когато се налага да каже няколко думи, то те са много ясни и конкретни. Такава е личността на един гений, който интерпретира живота само чрез футбола и чиято история е пълна с изненади, които никой не може да обясни. При един случай в училище, неговата начална учителка организира поход в гората с животни. Децата трябвало да намерят животински герой, който най-много се доближава до тяхната природа: Меси отишъл на екскурзията облечени като охлюв.