Аквариумни рибки / riboci.INFO: От стъклен резервоар до аквариум: подредба и украса

9
Добави коментар
lubo935
lubo935

Преди да подредите аквариума си трябва да помислите за идеалното разположение на елементите в него. Направете си схема, на която отбележете всички скални конструкции, дървета и растения. Това ще ви помогне и ще ви даде реална представа как ще изглежда аквариума накрая. Разбира се и импровизацията винаги е била хубаво нещо, стига да ви се отдава.

Няколко основни критерии за успешна подредба на елементите в аквариума:

Предвидете достатъчно скривалища за вашите рибки. Пещери, които се строят от плоски камъни, например, или от камъни с дупки, са доста подходящи. Варовиковите камъни и тези съдържащи метали, например, не са подходящи, но още за камъните ще говорим по нататък.
Засаждайте големи и високи растения близо до задната част на аквариума. По този начин те няма да пречат на гледката към вътрешността му. Средно високите растения, засадете в средната част на аквариума, а най-ниските и малко обемни – в предната (видима) част на аквариума.
Замаскирайте техническото оборудване (филтър, нагревател и други) с помощта на подходящи декоративни елементи, така че да не се вижда. И запомнете, че водата в аквариума трябва да циркулира около нагревателя, за да може температурата й да бъде еднаква в целия аквариум.
Оставете, все пак, място и за рибките.

Дънна настилка:

Буквално дънната настилка формира базата за успешно отглеждане на рибките и растенията. Тя предлага полезните бактерии, които разрушават замърсителите, както и много места за криене. Освен това за нея за прикрепват и растенията. Дънната настилка или грунд, както се нарича сред акваристи, представлява ситни камъчета или пясък. Добре е тя да е в по-тъмен цвят, защото светлите цветове дразнят и стресират рибките, а и тъмното създава повече уют в аквариума. Отново повтарям, че не се препоръчва използването на варовикови или други, лесно разтворими във вода, камъни или грунд. Най-подходящи за дънна настилка на аквариум са кварцовият пясък и ,естествено, готовите дънни настилки от зоомагазина до вкъщи. Дебелината на грунда зависи от това, какви растения ще засадите. В оптималния случай, грунда трябва да е най-много в задната част на аквариума, където ще са по обемни и високи растения. Там дебелината на дънната настилка трябва да е около 6-7 сантиметра. Логично, където ще са по малки и ниски растения (предната част на аквариума), там грунда ще е по-плитък – 3-4 сантиметра.

Камъни:

Вулканичните камъни са най-подходящи за аквариум. Те са здрави, масивни и заоблени. Избягвайте камъни, които се ронят или такива с червеникъв оттенък, защото те най-вероятно са варовикови или от тези, съдържащи метали, вредни за водата и рибките в аквариума. Камъни може да си намерите покрай речни корита, по строежи и доста други възможни места. Броя и големината на камъните в аквариума е по ваша преценка. Ако подреждате камъни един върху други или в такава конструкция, която предразполага за падане на камъните, по-добре ги залепете със силикон, все пак имайте в предвид, че вътре ще живеят, движещи се рибки.

Дървета:

Тресавищната растителност, потъващите дървесни останки или както ги наричат – корени, могат да се закупят от почти всички специализирани магазини. Не рискувайте да си търсите и поставяте в аквариума, самоволно, корени, защото те могат да се разпаднат и изгният, изпускайки много вредни вещества във водата. Корените са подходящи за сладководни аквариуми и са доста красиви. Те произхождат от блатата, доста са трайни и не плават във водата, а потъват на дъното.

Растения: Очаквайте скоро в друга статия!

Успех!