Омагьосано време: Игра на тронове, сезон 2 (Game of Thrones)

7
Добави коментар

1-ви април е денят, в който е премиерният епизод на втори сезон на „Игра на тронове“. За който има HBO, заветният час е 21:00 американско време. Ето и teaser-a:

А ако искате може да стартирате новия сезон със следната игра с пиене, която любезно ни предлагат от сайта на HBO, като идея за гледането на първия сезон, но според мен ще пасне перфектно и за втория 🙂

Пийте когато:
– Някой каже „Идва зима“.
– Има гола жена.
– Джон е наречен копеле.
– Тирион пие.
– Денерис каже Кхалиси.
– Хора правят секс.
– Пийте отново ако е кръвосмешение.
– Някой е ранен.
– Тирион каже нещо сексуално.
– Извадят се мечове.
– Някой каже „Ланистър изплащат дълговете си“.
Допийте чашата, когато някой е обезглавен.
Бонус: Пийте, когато  Ходор каже „Ходор“.

Резюмета на епизодите от 2-ри сезон
(без да се разкрива сюжета)

Епизод 1

Първият епизод от новия сезон вече е изгледан и добре отлежал в мислите ми. Без много встъпления, наратива ни хвърля обратно в дълбокото. Цялата графичност и същите похвати от първия сезон са пак тук. Героите продължават по своя път, но в крайна сметка в един епизод няма кой знае колко място за тежки обрати. Войната между Севера и Юга изглежда все по-неизбежна, но големия сблъсък тепърва предстои. Новото кралче Джофри почва да си показва още повече зъбките и е показан като тираничен и кръвожаден. 

Имаше интересен момент от метеорологично естество, който беше вмъкнат така просто между другото, но според мен е предсказващ. Изглежда, че дългото лято от първия сезон е към края си. Казват, че дългото лято води след себе си още по-дълга зима. А зимата във Вестерос, знаем, води със себе си освен студ и мрак, други неща, които искат да те убият, изядат или по-лошо… Тук може да прозвуча лаически на тези, които са чели книгите (аз не съм), но изглежда, че в близките серии, надявам се в този сезон, ще дойде въпросната дълга зима, която ще донесе още динамика и екшън. Но преди всичко зли твари, които искат да те оглозгат докато спиш. Може би това е чак за следващия сезон, но дори да е така не мисля, че този ще е скучен. Има много неща да се случват, сюжетни линии да се доразвият. В този първи епизод дефакто нищо драматично и променящо не се случва, но успява като зрители да ни припомни забравеното и ни потапя обратно в атмосферата и света. Also, baby dragons are cute.

Епизод 2

В столицата се надига кървав бунт, а Тирион обвинява Серсей в отчуждаване на кралските поданици. По пътя на север, Ариа споделя тайна с Гендри, вербуван от Нощната стража. С намаляващи запаси, един скаутите на Дани се връща с новини за позицията им. След девет години настойничество от Старк, Теон Грейджой се завръща при баща си Балон, който иска да възстанови древното Кралство на Железните острови. Давос наема Саладор Саан, пират, който обединява сили със Станис и Мелисандре в инвазия на столицата.

Епизод 3

В Червената крепост, Тирион планира три съюза с обещания за брак. Кейтлин пристига в Буреносните земи, за да създаде свой собствен съюз. Крал Ренли, новата му съпруга Марджъри и нейния брат Лорас Тирел имат други планове. В Уинтърфел, Лувин се опитва да разгадае сънищата на Бран.

Епизод 4

Джофри наказва Санса заради победите на Роб, докато Тирион и Брон се мъчат да укротят кралската жестокост. Кейтлин умолява Станис и Ренли да оставят амбициите си и да се обединят срещу Ланистър. Дани и нейниет изтощети поданици пристигат пред портите на Кат, проспериращ град със силни стени и управници, които я посрещат изнън тях. Тирион убеждава любовника на кралицата да му доносничи. Ариа и Гендри са отведени в Харенхал, където живота им е в ръцете на „Планината“ Грегор Клегейн. Давос трябва да се върне към старитe си навици и да прекара Мелисандре до тайна пещера.

Епизод 5

Края на съперничеството между членовете на Баратеон кара Кейтлин да избяга и Литълфингър да действа. В столицата, Тирион е предупреден, че отбранителния план на Джофри е слаб, но съществува мистериозно тайно оръжие. Теон плава до Каменистия браг, за да докаже, че е достоен да е Айрънборн. В Харенхал, Ариа получава обещание от Жакен Х’гар, един от тримата затворници, които е спасила. Нощната стража пристига при Юмрука на Първите хора, древна крепост, където се надяват да спрат нашествието на дивашките орди.

Епизод 6

Теон завършва финалния си удар. В столицата, Ланистър изпращат Марсела настрана от  опасността тъкмо навреме. Ариа се среща лице в лице с изненадващ посетител. Дани се заклева да си вземе, това, което и принадлежи. Роб и Кейтлин научават важни новини. Кхорин дава шанс на Джон да се докаже.

Епизод 7

Джейми среща далечен роднина; Дани получава покана за Дома на немъртвите; Теон повежда мисия за издирване; Джон се изгубва в пустошта; Серсей поучава Санса.

Епизод 8

Теон има посетител и удържа форта. Ариа си поисква последния дълг от Жакен по начин, който не му харесва. Роб е предаден, а Тирион и Варис намират общ интерес. Дани игнорира съвета на Джора. Станис и Давос приближават дестинацията си и на Давос му е предложена награда.

Епизод 9

Тирион и Ланистър се бият за живота си. Бих написал и повече, но в този епизод се случват толкова изненадващи неща, че каквото и да напиша ще е спойлър. 🙂

Епизод 10

Теон е обкръжен в Уинтърфел и нахъсва шепата бойци, които са с него за финална битка, но му се случва нещо неочаквано. Бриан продължава да „превозва“ Джейми и успява да го накара да млъкне. Ариа получава подарък от Жакен. Дани посещава доста странно място, а Джон се доказва пред Кхорин за последно.
Много силен завършек на сезона, а финалната сцена беше неочаквано зловеща и просто трепач.
Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече
хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с
приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога
„Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще
откривате нови интересни неща свързани с книгите.