Старовремска сватба „вдигнаха“ в Поликраище

3
Добави коментар
tanita21
tanita21

Традиционна българска сватба пресъздадоха самодейците от клуб за народни танци „Жива вода“ при Читалище „Развитие- 1884“ в с. Поликраище.  Културната възстановка се провежда за първи път, но организаторите смятат да я превърнат в традиция.

„Първоначално идеята беше замислена като пародия по случай Деня на хумора и шегата – 1 април, но в процеса на подготовката и събирането на материали, се оказа, че ще бъде една истинска възстановка на старовременна сватба“, разказа Татяна Кушева, която работи в библиотеката на читалището от 1976 г. 

По време на сватбеното тържество бяха показани специфични обреди, които са се изпълнявали по време на годежа, подготовката за сватбата, самата венчавка и празнуването след това. Костюмите бяха напълно автентични, което внесе допълнителен колорит на празника.

Жителите на селото се включиха масово в бръсненето на младоженеца, взимането на булката и отвеждането й с каручка, пълна с дарове, към центъра на селото, където се извиха кръшни хора. Празникът продължи с тържествен обяд за гостите и младоженците , които бяха посрещнати по традиция с хляб и сол от „свекървата“ и „свекъра“.

„Булката“ Ваня Иванова сподели за Север.бг, че отскоро се е включила в артистичния живот на читалищната самодейност и това е първото й участие в подобно мероприятие. Тя определи преживяването като „изключително и вълнуващо, много повече от собствената ми сватба“. 

„Много от тези традиции се срещат и днес в нашия бит. Това е част от националното ни самосъзнание и трябва непрекъснато да бъде подклаждано с такива събития, за да изтъкваме това, което имаме и да го ценим. Това ни прави българи и заради това трябва да се чувстваме горди“, смята Ваня.

 

_____________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg