Вашето бебе има колики | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на Вашето бебе.

24
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Ако бебето Ви плаче всеки следобед за около час и Ви изтощава до такава степен, че искате да се присъедините към него, неизбежно възниква въпросът какво предизвиква дискомфорта му.

Когато едно здраво бебе плаче така, вероятно има колики. Коликите не са физическо смущение или разстройство. Лекарите ги дефинират като продължителен плач три или повече часа дневно. Причината за плача не са гладът на бебето, мокра пелена или други видими причини и детето не може да бъде успокоено. Коликите обикновено изчезват след навършване на три месечна възраст.

Нервността на бебето може да не е причинена от колики. Първо трябва да проверите за признаци на заболяване.

Бебетата с колики имат здравословен сукателен рефлекс и добър апетит. Болните бебета могат да изглеждат като тези с колики, но при тях няма същият сукателен рефлекс, а също така пият и по-малко количество мляко.Бебетата с колики обичат да бъдат гушкани и държани на ръце. Болните бебета не обичат да бъдат носени на ръце, въпреки тяхната нервност. Бебетата с колики могат да “плюят” от време на време, но ако Вашето бебе започне да повръща, обадете се на лекар. Повръщането не е признак за наличие на колики.Бебетата с колики имат нормални изпражнения. Ако Вашето бебе се изхожда трудно, има диария или кръв в изпражненията трябва да се обадите на Вашия лекар.

Лекарите не са сигурни каква е причината за коликите (трябва да се отбележи, че кърмените бебета също могат да страдат от колики). Те смятат, че коликите не се получават и от газове. Много е трудно да се каже кое се появява първо газовете или коликите, но изследователите предполагат, че по често бебе, което има колики има и газове, причинени от поглъщането на прекалено много въздух при плач. Предписването на антигазови таблетки (капки) не е ефективен начин за третиране на коликите, въпреки, че изглежда помага при някои бебета.

Някои лекари смятат, че коликите са свързани с темперамента на бебето. При някои бебета е необходимо повече време да се приспособят към света или към цикъла ден-нощ. Това е нормално и коликите евентуално ще отшумят от само себе си.

Няма самостоятелно лечение, което винаги помага на пеленаче с колики, има някои неща, които може да направите за него. Първо, уверете се, че бебето не е гладно. Ако не е гладно не се опитвайте да продължавате да го храните, вместо това се опитайте да го утешите. Вие няма да го разглезите с Вашето внимание, а по скоро ще му покажете, че откликвате на неговите нужди. Също така можете да:

Можете да се разхождате с него на ръце, като го люшкате и сменяте позите.Опитвайте се да оригвате бебето често по време на хранене.Поставете го легнало по корем на скута си и леко разтривайте гръбчето му.Поставете го в люлка. Движението може да има успокояващ ефект.Поставете го в столчето за кола и направете няколко обиколки с колата. Вибрациите и движението на колата често успокояват бебето.

Грижите за бебе с колики могат да бъдат много изтощителни, така че по възможност отделяйте за себе си повече време за почивка и сън. Не винете себе си или бебето за постоянния плач – коликите не са грешка на никого. Опитайте се да релексирате и запомнете, че това е само една фаза, през която бебето ще премине. Ако се нуждаете от почивка от плача на бебето – починете си. Приятелите или другите членове на семейството често са щастливи да се грижат за бебето, докато Вие си почивате.

Ако не сте сигурни, че бебето Ви има колики или е болно, обадете се на Вашия лекар.

По материали на www.urbanext.uiuc.edu