Лайм пай (key lime pie)

9
Добави коментар
lyudmil.kolev
lyudmil.kolev

Случайно подпаднах на едни зелени пайове в интернет и тъй като зеленото ми е слабост, се лепнах за цветните вкусотии като свиня на блажен вестник Нямаше как да не го спретна това, при все , че изглежда добре, пък се оказа и вкусно. Бях го направил с 4 лайма, лаймове, лаймс, а бе не знам как е в мн. число този англицизъм, та стана добре, но поне за моите вкусови възприятия 1 идея по-кисело. Затова промених рецептата до 2 лайм….. абе зелени лимона , както и някои други корекции за да я докараме почти до съвършенство Хайде няма да ви занимавам повече с излишен текст, поне аз като чета, чета през редовете и ако ме хване някоя дума – прочитам, ако ли не – чета основното и най-важното, а именно рецептата:

Key lime pie

тесто

200 гр. брашно1 с.л. захар100гр. масло55 мл. студена вода

крем

1 с.л. кора от лайм , около 2 лаймa4 жълтъка400 гр. подсладено кондензирано мляко (гъсто)сок от 2 бр. лайм, прясно изцеден1 ч. л. зелена боичка  (по желание)

украса

белтъците, които останаха1/2 ч.ч. захар

 

Тесто: Маслото се реже на парчета, добавя се брашното и се мачка с ръка докато стане на трохи. След това се слага захарта и се добавя водата. Тестото трябва да е меко, но да може да се точи.

Разстила се в тавичка с д. 24 см, като се прави ръбче. Надупчва се с вилица, за да не се надуе. Пече се около 10 -15 мин. на 180.

Крем: жълтъците се бият на пяна, добавя се кондензираното мляко (използвах Dutch Lady подсладено), както и кората, сока от лимоните и кафената лъжичка зелена боичка (не е задължително). Аз използвах такава на Dr. Oetker. Кремът се разстила върху изстиналия блат. Пече се 30 мин. на 160.

Украса: освен, че направих ръбче с белтъците, изпекох и целувки и така оползотворих материала, който остана.  Белтъците се бият на твърд сняг, след което се добавя захарта и отново се разбърква. С помощта на шприц се украсява и се запича за 10 мин. на 150.  Разбира се може и да се шприцоват целувки върху хартия за печене и за час на 100 градуса ще са готови.