Китайската стена е строена с ориз

35
Добави коментар
pavel
pavel

Китайската стена е един от най-грандиозните проекти в цялата история на човечеството, който датира от 3 век пр.н.е. До момента беше загадка как се е запазил толкова дълго монументът, но наскоро група учени разкриха неговата тайна.

Всичко се крие в един от материалите, използвани в строежа, който е ориз. Оказало се, че на местата, където към разтвора за слепване на каменните блокове е добавяна оризова каша, спойките са изключително здрави и около тях никога не са пониквали треви и храсти.

По принцип, именно растенията развалят старинните постройки, защото техните корени са впиват в процепите и ги разширяват. Освен това, учените са установили, че сместа с оризова каша има изключително добри изолационни свойства и не позволява преминаването на вода.

Сама по себе си обаче оризовата каша не представлява нищо, а е ефективна само когато се смеси с гасена вар и то не самата каша, а елементите, които се намират във водата, в която се вари оризът. По този начин китайците хем хранели работниците, хем добивали безценния материал.

Причината учените да търсят тайната на здравината на Китайската стена е, че властите искат да я реставрират напълно, тъй като на някои места, където явно не е използван ориз, тя е в окаяно състояние. След откритието е взето решение при строителните работи да се използва именно смес от гасена вар и оризова каша.

Снимки: robertnyman и nagy