Навършват се 32 години от полета на първия български космонавт

3
Добави коментар
plovdivweek
plovdivweek

Суматоха
  Култура

Навършват се 32 години от полета на първия български космонавт

Теодора Божкова на 10/04/2012, 12:03

Снимка: http://btourism.com

На днешния ден през 1979 излита към космоса корабът „ Союз 33“ на борда с първия български космонавт Георги Иванов и командир Николай Рукавишников. Знаете ли, че капсулата на кораба се съхранява в музея на авиацията в Пловдив?

С този случай България става шестата страна в света, изпратила човек в Космоса. Поради възникнали технически проблеми за първи път в историята на пилотарните полети се осъществава балистично спускане на Земята на 12 април 1979 г. При огромно претоварване.

Корабът прекарва първото денонощие след успешния старт в уточняване на орбитата си и подготовка на скачване със станцията Салют-6. Маневрите по скачването на двата космически апарата започват на втория ден.

След приблицаването и установяването на визуален контакт основният двигател на кораба отказва. Трябвало е да се включи по разчет за 6 секунди, но това не се случва и се самоизключва. Системата „Игла“ също отказва. Не дават резултат и следващите три опита за пускане на двигателя. Екипажите почиват дванайсет часа, докато колегите им на земята търсят изход от напрегнатата ситуация. Скачането е отменено, за да не аварира и космичесата станция.

Полетът „Союз-33“ остава в историята на космонавтиката и с приземяването си. Космонавтите искат да навлязат в атмосферата с резервния двигател, но той не се изключва по разчет. Командирът Рокавишников спира двигателя ръзно. Капсулата обаче има прекалено силен импулс и навлиза в атмосферата под много остър ъгъл и голямо ускорение. За щастие космонавтите оцеляват

Тагове:
на
се
от
години
български
навършват
32
полета
първия
космонавт