Пчеларска ферма „Боневи“ | пчелен мед и пчелни продукти от високо качество

2
Добави коментар
ventsi34
ventsi34

Пчеларска Ферма Боневи – Производител на сертифицирани биологични пчелни продукти

Нашата ферма произвежда пчелни продукти с европейски сертификат за биологичен произход и те са едни от най-висококачествените в България и в цяла Европа.

Пчелни продукти

Човекът отглежда пчелите главно заради производството на незаменимите и уникални пчелни продукти – мед, восък, цветен прашец, пчелно млечице, прополис (пчелен клей) и пчелна отрова. Пчелните продукти притежават ценни биологични, хранителни, профилактични, лечебни, козметични и консервиращи свойства, поради което намират широко приложение в различни области.
Те може да се класифицират по различни признаци.
В зависимост от произхода си се разделят на две групи. Към първата група спадат медът, цветният прашец и прополисът. Те се получават от природни източници, които пчелите събират и преработват до получаване на крайния продукт. Към втората група се отнасят восъкът, пчелното млечице и пчелната отрова, които се отделят (секретират) от специализирани жлези на пчелите.
В зависимост от състава, свойствата и предназначението си пък се разделят на пчелни продукти с хранителна стойност и на такива без хранителна стойност.
Към първата група са медът, цветният прашец и пчелното млечице. Те служат като храна на ларвите и пчелите и осигуряват необходимите хранителни компоненти (въглехидрати, белтъци, мазнини, витамини, минерални вещества и т.н.) за тяхното развитие и жизнена дейност. Пчелният мед е източник главно на въглехидрати, а прашецът и млечицето на останалите хранителни компоненти.
Към втората група са восъкът, прополисът и пчелната отрова, които нямат хранителна стойност, но имат други много важни предназначения и без тях, както и без първата група пчелни продукти, пчелното семейство не може да съществува.