Ледникът Перито Морено (Perito Moreno Glacier)

96
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Синия лед на глетчъра Перито Морено, разположен в южната част на Андите, в аржентинската провинция Санта Крус, привлича хиляди туристи всяка година. Той е една от най-важните туристически атракции в Патагония, където има още близо 50 ледника. Въпреки рецесията, която бележат ледниците в южната част на платото, през последните три десетилетия се оказва, че Перито Морено е една от трите ледени маси, които всъщност нарастват. 

Перито Морено е един от най-крупните резервоари на сладка вода в света. Внушителната му 5 километра широка ледена стена се издига на 74 м над повърхността на Аржентинското езеро, а общата му дълбочина достига 170 метра. Той, заедно с още 355 ледника, е част от Национален парк „Ледниците“ (Parque Nacional Los Glaciares), обявен от Юнеско през 1981 година за обект на световното наследство.

Ледника носи името на аржентинския изследовател Франциско Морено. Сам по себе си глетчъра е уникална гледка, но ако имате късмета да сте наоколо докато огромни ледени маси се срутват във водата, то тогава определено ще сте свидетел на едно от най-впечатляващите природни зрелища. Тази година около 2500 туристи са имали това щастие да присъстват на събитието. Първото раздробяване на Перито Морено е през 1917 година, а последното на 2 март 2012 г. Той се разкъсва средно на всеки 4 до 5 години, като до днес са регистрирани 21 срутвания. 

Най-подходящото време да видите този феномен е от октомври до април. До него има удобен транспорт, който включва полет до летище Ел Калафате, след това придвижването е с автомобил. 

Hobyto.com