Различни техники за боядисване на яйца

43
Добави коментар
temi
temi

Великден е най-обичаният и чакан от мен празник. Причината за това е, че украсата за празника изготвям сама, като започвам поне месец по-рано.

Всяка година се стремя да опитам нова рецепта за ястия или нов начин за боядисване на яйца. На трапезата ни задължително присъстват домашно приготвен козунак, бели курабии, печено агнешко, зелена салата и задължителните пъстро боядисани великденски яйца.
В четвъртък, преди Разпети петък рано сутринта започвам с боядисването на яйцата. Първото по традиция е изцяло червено, с което се намазват бузките на децата, пък и на всички у дома, за да са здрави, след което го поставям до иконата и пазя до следващата година. По това, дали яйцето се е запазило цяло се гадае каква ще е годината. За боядисването на яйцата използвам различни техники: в памук; с люспи от лук; изписани с восък; с тревички; с желатин; с олио и др.

Ето  и някои от най-често използваните от мен техники за боядисване на яйца, с които можете да превърнете празника в необикновено изживяване и да зарадвате близките си:

1)    техника с отпечатване на листа от различни растения или фигурки
Най- удобни за използване са листата от магданоз, детелина, здравец. Листото се поставя  върху свареното яйце, като се стремим да го притиснем към него максимално плътно с парче от чорапогащник. Вместо листа от различни тревички, може да се използвате различни фигурки изрязани от тиксо. След като завържете яйцата ги потопете в различните бои. Когато ги извадите махнете чорапогащника, но изчакайте боята да изсъхне, преди да махнете листото.
2)    яйца в памук и кристали
Разтворете боите, но в много малко вода, така че да са по – концентрирани. Накапете капки от всички бои върху парче памук и завийте яйцето в него. Дръжте около пет минути преди да премахнете памука.
Интересен ефект ще се получи ако предварително яйцата са сварени с кристали за яйца и след това се боядисат с памук. Получават се шарени яйца на малки захарни кристали.
3)    боядисани яйца с люспи от лук

І вар. Нарежете люспите от лук на малки правоъгълничета. Намокрете суровото яйце във вода и после го оваляйте в люспите, така че те да полепнат навсякъде. Сложете яйцето в парче чорапогащник и завържете стегнато. Сварете яйцата. Пуснете яйцето с чорапогащника в избрания цвят боя. Извадете яйцето и махнете чорапогащника, а люспите след като боята позасъхне. Резултатът е красиви яйца с шарки като от мозайка. Ако не искате да използвате боя за яйца, след като ги сварите с люспите от лук ги развържете, получават се интересни жълто-кафяви цветове.

ІІ.вар. Техниката е същата като горната,но яйцата се обвиват с цели обвивки от лук, без да се режат. Отново след като се сварят яйцата, стегнати в чорапогащник се потапят в различни цветове бои. Получават се преливащи мраморни украски.

4)    писани яйца с восък
При тази техника е препоръчително използването на бели яйца, за да се разграничават ясно отделните елементи.

Івар.Сварете яйцата. С писалка за восък изрисувайте различни мотиви. Разтворете по-голямо количество боя за яйца в метална купа.  Пуснете изписаните яйца в боята, щом се боядисат поставете металната купа заедно с яйцата на котлона на умерен огън. Щом боята се затопли достатъчно восъка започва да се топи и яйцата се вадят. Работете бързо, защото ако восъкът се разтопи и не извадите яйцата навреме, рисунките също ще се оцветат от боята.
ІІвар. Използвайте цветен восък и писалка. Изрисувайте в цветни рисунки- цветя, пеперуди, животни. Може да рисувате върху бели или предварително боядисани яйца.

Що се отнася до декоративните великденски яйца, ето и едни от най-оригиналните техники:
За тези яйца предварително се продухват яйца за декориране.
1)    Яйца украсени с мъниста – тази техника изисква голяма точност и търпение, защото направата на едно яйце отнема почти цял ден. Продуханото яйце се маже на части с лепило и с помощта на пинсети се закрепват мънистата. Подобен ефект се постига, ако се лепят паети.
2)    Яйца украсени с ориз – техниката е същата както при яйцата с мъниста, с разликата, че ориза е по-едър и поставянето му е по-лесно и изисква по-малко време. За да е цветен ориза, той се боядисва в разтворените бои за яйца.
3)    Облепени с мотиви от салфетки – изрязват се различни цветни картинки от салфетки, които се залепват върху яйцата.
4)    Изрисувани с акрилни боички или темперни бои с перлен блясък – такива бои можете да намерите във всяка книжарница. При тази техника можете да развихрите въображението си, като може да добавите брокат, панделки, конци и др.

Ето и някои от моите идея за украса на дома:
1)    За да усетите полъха на хубавото пролетно време, задължително сложете ваза с ароматни пролетни цветя или засадени такива в саксийка. Предварително може да засадите житни зърна, които да използвате като естествена поставка за боядисаните великденски яйца;
2)    Продуханите и декорирани яйца може да закрепите на дървен шиш за барбекю и да ги използвате за аранжиране на букет с цветя;
3)    От изсъхнала трева и клонки, може да направите гнездо, в което да поставите боядисаните яйцата или венец, който да украсите с яйца, панделки, цветя, декоративни пеперуди и калинки.

Надявам се, че идеите ще допаднат на всички, с огромно желание  Ви изпращам снимки на част от ежегодната си украса за Великден!
                                      

27.04.2009/Лилия
От конкурса „Как празнувате Великден-2009?“