МиШ- МаШ с МаРиЯ

4
Добави коментар

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос.
Великденските символи са главно: боядисването на яйца,месенето на козунак. В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, а също така да се замеси обредният хляб. Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.Някоя от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. Има толкова много разновидности на рецепти за приготвяне на козунаци, но по Великден обикновено приготвям този, който приготвяха баба ми и майка ми.

Преди да спомена необходимите продукти и начина на приготвяне, бих искала да ви дам няколко съвета, които ще са особено полезни, ако правите козунак за първи път:

* използвайте отлежало брашно. Пресейте го два пъти със сол, за да се насити с кислород и го оставете на топло;
* всички продукти трябва да са затоплени до телесна температура;
* много важна съставка за добри козунаци е маята. Ако продължително време сте я съхранявали тя може да е изгубила качествата си. Сложете парченце мая в топла вода. Ако изплува значи е годна.
* когато сипете шупналата мая в брашното, поръсете я с малко брашно и я оставете да се надигне пак. Така маята става по силна;
* мазнината която използвате е от голямо значение. Най- подходяща е смес от равни части течна и твърда мазнина. Например олио и масло или олио и свинска мас.
* месете тестото колкото се може по дълго време, за да стане на конци. Трябва да се получат мехурчета по тестото. То увеличава обема си два пъти.
* за да не прегори и да не се изсуши козунака, сложете във фурната малък съд с вода.
* не бързайте, въоръжете се с търпение. Втасването става бавно. Понякога 4-5 часа.
* за да са по усезаеми конците, усуквайте фитилите;
* когато оставяме да втасва тестото, го намажете с мазнина, за да не хване коричка;
* козунака за печене в тавата не трябва да заема повече от 1/3 от обема;
* печенето става за около час на 170-190 градуса;
* след като се извадят от фурната, готовите козунаци се завиват в памучна кърпа;
* за да не превтасат другите козунаци, докато печете първите, може да ги сложите в хладилника. Така втасването се намалява.

Необходими продукти:

За тестото:

6 яйца плюс 1 жълтък за намазване;
400 грама захар;
300 мл. хладко прясно мляко;
250 мл. мазнина( равно количество свинска мас и олио);
от 1,200 кг до 1, 500 кг. бяло брашно добре пресято с 1/2 чаена лъжичка сол;
сок и кора от 1 лимон;
1 чаена лъжичка коняк;
2 кубчета мая за хляб;

За пълнежа: локум, стафиди, сушени смокини или други сушени плодове,орехи, маково семе, шипков мармалад.

Начин на приготвяне :

Разтворете маята в около 100 мл. прясно мляко, добавете 1 ч.л. захар и малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на палачинково тесто. Поръсете брашно отгоре и оставете на топло да втаса. Яйцата разбийте със захарта, добавете хладкото прясно мляко, лимоновата кора,половината от мазнината и вече шупналата мая.
В голяма съд сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от останалото брашно и по малко от мазнината. Месете докато получите да получите меко и гладко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
Продължете месенето дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и започват да се получават въздушни мехури. Има легенди за това месене- 100 пъти удряне в масата,дори последно четох в един форум, че се слага в центрофуга на перална машина :).Намирам логика, за да може да поеме повече въздух тестото,но няма да се налага да използвате тези методи, ако омесите добре тестото си;)
Покрийте готовото тесто с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-4 часа. След като тестото е втасало( тогава почти удвоява обема си ) може да направите козунак с най-различна форма, на плитка, на охлюв, дори на руло с пълнеж. От тази доза излизат от 4- 6 козунака, в зависимост от формите им,и ако не разполагате с толкова време за приготвянето им и печенето може да намалите дозата на половина.

Аз оплетох класически козунаци на плитки, като във всеки фитил за плитките поставих стафиди и сушени боровинки. Фитилите усучете добре преди да оплетете .

Готовите плитки поставете в съд за печене, като аз ви препоръчвам като най- подходящ за това продълговатата кексова форма .
Оставяте готовата плитка да втаса още веднъж, за около половин час. Намажете с предварително разбит с олио жълтък и поръсете с захар.В случая аз използвах филирани бадеми, но може да използвате маково семе или сусам.
Печете в в предварително загрята фурна на 170 градуса. Първите пет минути печете само на долен реотан,след това върнете на 170 градуса. Не забравяйте за купичката вода във фурната :)Проверете за готовност на печивото с клечка за зъби- не бива да остава тесто по нея. Ето го и резултата :

Готовите козунаци напръскайте с водичка и покрийте с кърпа. Трайността им е голяма и са еднакво вкусни още докато са топли, така и престоели няколко дни.

Скъпи приятели, пожелавам Светли Великденски празници! Бъдете здрави, съхранете вярата си и традициите и ги предавайте на поколенията!