22 Идеи за красива украса на дома със свежи цветя

2
Добави коментар
vili_vp
vili_vp

Свежите цветя в дома са радост за очите. Отдавна мина времето, когато единственото им място беше в стандартна ваза, поставена по средата на масата. Днес интериорните дизайнери и специалистите по флористика предлагат ефектни и разнообразни идеи, способни буквално да преобразят помещението и да предизвикат истински възторг.
Предлагаме на Вашето внимание 22 оригинални начина за цветна свежест у дома:

♥ В стъклени съдове, пълни с вода

Плуващите във вода цветя са наистина красива гледка. Показаната по-долу идея е изключително подходяща за пролетта, тъй като включва и нежно разцъфнали клонки.
Ако сте решили да украсите по този начин кътче от дома си или масата, то спазвайте правилото всички потопени растения да са в един цвят.
Недостатъкът на тази идея е, че цветята не издържат повече от няколко часа, но пък ефектът е уникален.

♥ В бурканчета

Не бързайте да изхвърляте използваните стъклени бурканчета или шишенца. Те могат да се превърнат в идеални вазички. За предпочитане са малките размери, в които да поставите по два-три стръка цветя или 1-2 клончета. Подредете бурканчетата или бутилките по Ваш вкус и ги пристегнете със сатенена панделка в преобладаващия цвят на растенията, които сте избрали.

♥ Във фруктиери и купи за дребни сладки

Тези съдове могат да придобият нова функция. Ако са от стъкло или порцелан, можете да ги напълните с вода и да сложите цветята директно в тях, а ако са ажурни, поставете на дъното им подходящ прозрачен съд, в който да потопите растенията.
Вариантът е прекрасен за страничните масички или бюфети.

♥ В стари крушки

Супер ефектна идея! Пазете старите, изгорели крушки. Достатъчно е да ги ‘изпразните’ от съдържанието им (внимавайте като го правите или най-добре помолете някой мъж да Ви свърши тази работа) и да пробиете в ламаринената част две дупки с шило, в които прокарайте тел, месина или здрав конец. Напълнете крушките до половината с вода, сложете красив стрък цвете и ги закачете някъде по Ваше усмотрение.

♥ Съдове, ‘облечени’ с плат

Старите покривки и пердета могат да Ви свършат чудесна работа за тази цел. С тяхна помощ можете да превърнете в ефектна ваза или саксия всяка грозна кофа или кутия.

♥ В хартиена торбичка

Торбичката може да е както едноцветна, шарена, лъскава, така и от обикновена амбалажна хартия. Сложете в нея буркан с вода, и я пристегнете с подходяща панделка или връв. Потопете избраните от Вас цветя.
Воала!

♥ В малки свещници

Ниските свещници не са предназначени само за свещи. Те могат да се превърнат в кокетни малки вазички, в които да сложите кичесто цвете.

♥ В плетен кош или кошница

В него можете да сложите както споменатите бурканчета и бутилки, така и други прозрачен съд, в който да поставите цветята си.

♥ Вдъхновение от природата

Ще са Ви нужни няколко клонки, които да отрежете на малки клончета с еднакъв размер. Обрамчете с тях ниско бурканче (можете да използвате и лепило) и ги превържете с конопено въже в горната и долната част.

♥ В ниска стъклена купа

В нея можете да сложите декоративни камъчета, кристални топчета, свежа зеленина и красиви цветове.
Имайте предвид, че тази идея изисква допълнение, защото единичният съд, декориран по този начин изглежда не на място. В ролята на добавки можете да използвате купички или други съдинки, в които да сложите елементи от предметите, с които е пълна голямата купа.

♥ С шипки

Плодовете на шипките могат да се превърнат в чудесен помощник при украсяването на прозрачната стъклена ваза. Достатъчно е да я напълните с тях.

♥ В портокал/лимон/грейпфрут

Издълбайте вътрешността на цитрусовия плод и го запълнете с пръст или вода. Сложете малки цветя.

♥ С цитруси

Още една идея за прозрачните стъклени съдове. Нарежете на ‘филийки’ лайм, лимон или портокал и ги потопете в пълната с вода ваза.
Преимуществата на този тип декорация: цветята издържат по-дълго.

♥ В чаши за уиски

Чудесно приложение на чашите за уиски. Напълнете ги с боб, леща или малки речни камъчета, налейте вода и поставете избраните от Вас цветя.

♥ В чаши за шампанско или широки коктейлни чаши

За да изглеждат красиво, се подбират поне две еднакви по цвят растения, едното от които задължително трябва да е в по-нисък съд.

♥ В прозрачни захарници

♥ Декорация с копчета

Можете да напълните прозрачен стъклен съд с копчета или други малки интересни пластмасови орнаменти. Налейте вода и потопете избраните от Вас цветя. Съобразете се краските на декоративните елементи и растенията да бъдат хармонични.

♥ С царевица

Напълнете прозрачен съд със зърна царевица и поставете жълти цветя. Ако пък имате желание, можете да боядисате зърната в желан от вас цвят (използвайте водонеразтворима боя).

♥ Семпло и красиво

Стъклена ваза, пристегната с копринена панделка.

♥ С мъниста

В големите магазини за копчета и шивашки материали можете да намерите дълги нанизи мъниста или различни по големина пластмасови топчета и изкуствени перли. За обрамчването на ниско бурканче, ще Ви трябват около 2 м.

♥ С разноцветни сламки

Идеята е сходна с тази за клонките. Подберете различни по цвят сламки и обрамчете с тях висока чаша. Можете да ги прегънете в горния край или да ги оставите прави. Пристегнете с панделка.

♥ В порцеланова кана

Порцелановите кани могат да намерят и друго предназначение, освен стандартното си (а и нека си признаем, че в повечето случаи стоят из шкафовете, без да ги ползваме). Така поне ще бъдат полезни и красиви. 🙂