ОНЛАЙН ПАЗАРУВАНЕ: Права на потребителя при онлайн пазаруване в ЕС

1
Добави коментар
Tarna
Tarna

Правата на потребителите при онлайн пазаруване се регулират от Директива 97/7/ЕС. Тук ще изброя някои основни права, от които пазаруващите най-често се възползват.

Покупка на стоки от интернет магазин в ЕС могат да бъдат върнати в 7-дневен срок. При това не е необходимо обяснение за причината, стоката да бъде върната. В този случай продавачът е длъжен да възстанови разходите на купувача в 30-дневен срок.

В тази сума не са включени разходите за връщане на стоката -пощенски услуги, куриер. Те са за сметка на купувача.

7-дневният срок не се отнася до закупени самолетни билети, билети за концерт, резервации за хотел, регулярна доставка на храни и напитки, наем на автомобил. Разбира се, хотелът може да има и по-благоприятни условия и да приеме анулиране на резервация, но това обикновено е отбелязано в условията на резервацията. 
 Онлайн търговете не са предмет на тази Директива, което означава, че стоки закупени на търг /напр. от ebay/ не могат да бъдат връщани в 7-дневен срок.
Правилата за 7-дневния срок важат само за сделки с юридически лица, т.е. ако сте закупили стока от физическо лице, нямате право да я върнете в 7-дневен или друг срок. В тези случай връщането е възможно само , ако имате лична договорка с продавача.
 В случай ,че поръчаната стока не е доставена в рамките на 30 дена , продавачът е длъжен да информира купувача /в този срок/, че стоката не е налична и да възстанови разходите му. 
Когато купувачът не получи поръчана стока в рамките на 30 дена , продавачът трябва да се свърже с доставчика /напр. куриерска фирма или поща/ и да изясни случая.
Когато продавачът не може да докаже, че стоката не е доставена, следва да върне направените разходи на купувача или да му изпрати нова стока. 
В ЕС е незаконно продавач да откаже да ви продаде стока , заощото живеете в различна от неговата държава от ЕС. Това правило не се отнася до случаи, когато продавачът не осъществява доставки до държавата ви. Причината е ,че обикновено доставките се извършват от друга фирма /поща или куриер/ и доставката е услуга, а не стока. Услугите не са предмет на Директива 97/7/ ЕС. 

Когато имате причина да смятате, че правата ви на потребител са нарушени при онлайн пазаруване, най-добре е първо да се опитате да разрешите проблема с продавача. Обикновено, онлайн магазините се стараят да съдействат при такива случаи и спазват законодателството. 

Но , ако все пак не успеете да постигнете задоволително разрешаване на проблема, можете да се обърнете за съдействие към Европейския потребителски център-аналог на Комисията за защита на потребителите. Този Център се намира в София, на ул. Бачо Киро №14, има и сайт с много полезна информация.
За написването на тази статия съм използвала информация от сайта на Европейския потребителски център.