Актрисата Нона Йотова, организатор на Театралния фестивал в Банско: Кметът на Банско извършва кражба на интелектуална…

1
Добави коментар
PlamenDanov
PlamenDanov

Актрисата Нона Йотова, организатор на Театралния фестивал в Банско: Кметът на Банско извършва кражба на интелектуална собственост
18 Април 2012 | 11:13 | Агенция „Фокус“

Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Театралният фестивал в Банско, организиран от Нона Йотова, тази година ще се проведе в Разлог. Причината е, че новият кмет на Община Банско Георги Икономов е обявил на същите дати „летни театрални дни” в Община Банско. За това – какво ще е бъдещето на театралния фестивал, Агенция “Фокус” разговаря с актрисата и певица Нона Йотова.

Фокус: Г-жо Йотова, ще го има ли тази година Летният театрален фестивал, който традиционно провеждате, след разрива с Община Банско?
Нона Йотова: Театралният фестивал ще го има, но ще бъде в Разлог. Няма да бъде в Банско. Кметът на Банско извършва кражба на интелектуална собственост, защото Театралният фестивал е създаден от мен и Роза Радичкова – драматург на Народния театър. Представленията са уговорени. Програмата е уникална. Открива Мая Новоселска, участват звездите на Народния театър, театър „Мелпомена”, Любо Нейков, Блатечки и накрая финалът с „Железния светилник” на Театъра на Армията.
Фокус: Според кмета на общината – Вие може да си наемете читалището и пак да организирате фестивал, без неговата подкрепа.
Нона Йотова: Кметът е обявил от 1-и до 7-и юли в културната програма на общината летни театрални дни. От 1-и до 7-и юли вече пета поредна година се провежда Летният театрален фестивал. Представител на кмета тръгнал да обикаля театрите из София с нашата програма и е изгонен от всички директори на театри – Народния театър, Сатиричния театър… Това просто са несериозни неща – да си наемем читалището; Разлог ни го предоставя, както се казва, с отворени обятия. Там е по-голяма сцената, по-голям град е. Единствено ми е жал за публиката, за хората от Банско, защото ние им правихме един подарък в продължение на пет години. Сега кметът иска да им отнеме този подарък, защото създател на фестивала съм аз и аз пак ще го направя, но няма да е в Банско.
Фокус: Защо се стигна до този разрив?
Нона Йотова: Отличителната черта на този фестивал е, че това е фестивал на звездите. Така е и регистриран, заглавието му е Театрален фестивал на звездите. Всичките тези звезди плюс приятели, които искат да дойдат, дори и да не играят, цяла седмица са в хотелски комплекс в Банско, безплатно. Ако се изчисли по най-ниските тарифи за един фестивал, това са 20 000 лева най-малко, т.е. ние се явяваме основни спонсори на този фестивал.
Отделно – събираме пари от спонсори от големи фирми. Работим цяла година по събирането на тези средства. Цяла година се прави селекция, с Роза Радичкова гледаме театри и представления, уговаряме дати. Това е много трудно – да събереш трима много известни артисти, да имат свободно време и да дойдат да играят.
Просто кметът не знае за какво става дума. Може би той ще си покани някакви „халтури”, но понеже ние вече сме говорили, имаме в програмата представления на Народния театър, Сатиричния театър, Театър 199, Театър „Българска армия”, театрална формация „Мелпомена”…
Човек на Икономов е обикалял при всички и всички тези хора – директори на театри – са го изгонили.
Всичко в този свят се прави с личности, без личности нищо не може да стане. Нека да си го направи, да видя какъв фестивал ще направи в Банско и кой ще отиде да играе, след като всичките колеги от гилдията, когато разбраха, че това се случва, казаха: „Никой няма да отиде да играе в Банско, защото това ще бъде предателство спрямо театралната гилдия”. Така си спечели и омразата на нашата гилдия.
Фокус: Т.е. Вие местите фестивала от Банско в Разлог?
Нона Йотова: Да. Може би за добро. Голяма част от публиката ни винаги е била от Разлог. Между другото – няма никакъв политически конфликт, кметът на Разлог е от същата партия, от която е и кметът на Банско. В случая става въпрос само за личности.
Още миналата година на закриването на фестивала с представлението „Балкански синдром”, когато излизаме на края на представлението организаторите и кметът, той искаше да си направи реклама и предизборна агитация на наш гръб, което ние не допуснахме. Не сме имали конфликт с него, единственият конфликт беше миналата година, когато не му дадох да прави политическа агитация. Той ми беше дал да прочета едно листче с изречението – „благодаря ви за всичко, което правите за нашия град, жителите на нашия град” и отдолу подписано – „народен представител от ГЕРБ Георги Икономов”. Това беше невъзможно да стане преди изборите. Явно оттам тръгнаха нещата. След това пред хотела ни хвърлиха труп на куче, което всички го писаха и беше отразено по медиите.
Подадохме ръка, аз исках да се срещна с кмета, но той не пожела да говори с мен. Изпратихме му официално писмо, официална програма на фестивала с датите, разчет на бюджета до една стотинка (без да сме длъжни, защото това са пари, които ние събираме от спонсорите). Всичко това беше изпратено, но кметът не пожела да се срещне с мен. Даде ми да се срещна с негова заместник-кметица, която преди това е отговаряла за селското стопанство. Аз видях, че жената не е в час за какво става дума, но пак много учтиво и любезно и обясних всичко – как се прави фестивалът. Те имат официални писма от нас, официална програма с датите. Ние разбрахме от директорите на театрите, че някой друг се опитва да прави фестивала без нас и моя фестивал, на Нона Йотова, да го прави някой друг. Така разбрахме, както и от хора от общината. Никой няма лошо отношение към нас, те не могат да повярват какво се случва. Това е кражба на интелектуална собственост в най-чист вид. Аз и затова съм публикувала това мое стихотворение във „Фейсбук”, когато СДС беше решило, че песента ми „Синьо безвремие” по мой текст и музика, е техен химн”.
Фокус: С предишното ръководство на общината сте работили добре?
Нона Йотова: Предишното ръководство на общината много ни е помагало. Направиха ремонт на читалището специално за нашия фестивал, ремонтираха пода, залата, тоалетните, гримьорни за артистите. Г-н Краваров направи много голям ремонт на читалището за Банско. Идеята да създам този фестивал дойде, когато участвах в джаз фестивал в Банско преди години и видях сцената, казах „Божичко, тук е невъзможно да няма театър”. Тогава отидох при г-н Краваров и той каза „да”. Тогава реших да наема г-жа Роза Радичкова, един от най-големите драматурзи. Това има история. Ако той иска да прави летни театрални дни – защо на нашите дати. Ние сме създали традиция, дали сме му програма и това е заявено. Още когато видях, че са обявени „летни театрални дни” в културната програма, си помислих, че има нещо гнило. След като изпратихме програмата по мейла в петък, в понеделник неговият човек вече беше започнал да обикаля театрите. На тези дати ще има, предполагам, „халтура” – няма да има голям артист, който на същите дати да отиде в Банско. Може да се навият благоевградски театър, кюстендилски, които винаги са искали да участват в нашия фестивал, но сме им казвали, че това е фестивал на звездите и може, когато направят нещо наистина стойностно, на нивото на Народен театър. Участвал е Смолянски театър във фестивала, Пловдивски, Хасково, Сливенски театър. Има селекционер на фестивала, г-жа Радичкова, нивото на нашия фестивал е доста високо и на хората от региона докарваме тези артисти, които гледат само по телевизията. Тук са били Камен Донев, Мариус Куркински, Татяна Лолова, Сашо Морфов (миналата година), Цветана Манева…
Организаторите на фестивала Нона Йотова и Роза Радичкова сме носители на Почетния знак на град Банско. Първата година на фестивала кметът на града беше много доволен от него и ни връчи почетния знак. Това е много голяма гордост. Това е запазената марка. Аз се чувствам банскалийка. И задавам само един въпрос към г-н Икономов – той питал ли е банскалии? След като е решил, че сам ще прави фестивала, той питал ли е банскалии – дали са съгласни?
Красимира ГЕОРГИЕВА

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция „Фокус“ е задължително! Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях