Най-добрите строители и архитекти сред животните

111
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

Сипка (Finch)
Така наречената социална сипка е едно от най-единните животни в небето. Те обединяват сили и превземат цели дървета, върху които правят нещо като птичи апартамент. Вместо да си правят отделни гнезда, повече от 300 двойки сипки се събират и строят огромни гнезда, които се простират на 8 метра дължина и 1.5 метра височина. В тях си има „стая“ за всяка двойка. Болшинството от птиците са моногамни. Семейните двойки се формират за един сезон, а в много от случаите за няколко години или до момента на смъртта на единия от представителите и. Това осигурява поделянето на родителските грижи както при мътене така и при отглеждането на потомството.

Термити (Тermites)
Термитите са изумителни създания. Царицата им е 30 пъти по-голяма от обикновените войници и работници и снася по 30 яйца на минута. Въпреки малкия си размер, те строят едни от най-големите структури в животинското царство. 10-сантиметровите създания изграждат 8-метрови структури с диаметър 12 метра, които тежат стотици тонове. Това е все едно човек да построи къща висока 1400 метра. И тук говорим само за това, което се вижда над земята. Термитите могат да копаят на 70 метра дълбочина.

Голи къртици (Naked Mole)
Голите къртици са наричани с много имена, включително и „пясъчни кученца“, което предполага, че са сладки и дружелюбни животинчета. Всъщност те са уникално не социални сред бозайниците. В това отношение са като мравките, пчелите и термитите, само че са доста по-големи и грозни. В допълнение към това, те са коравосърдечни и не чувстват абсолютно никаква болка. До 100 такива къртици живеят заедно в подземно убежище, което са си изкопали с непропорционално големите си зъби. Голите къртици живеят до 28 години и колониите им се хранят с грудките на растенията, които тежат 1000 пъти повече от самата къртица.

Ручейник
За разлика от другите интересни животни, къщата на ручейника не е огромна мегаструктура. Използвайки подръчни материали – от пясък и черупки до клонки и боклуци – ларвата на този подводен архитект си прави мобилен дом, за защита и камуфлаж. Така когато дойде времето, те изплуват на повърхността на водата, разперват криле и отлитат.

Бобри
Най-дългият бобров бент в света се разпростира на 850 метра и съществува повече от 100 години. От въздушните снимки се вижда, че поне две боброви семейства са работили по бента.

Паяци
Хиляди паяци от 20 различни вида са работили заедно, за да направят тази удивителна 180-метрова мрежа. Това е силно необичайно поведение за паяците, които обикновено се борят за територията и плячката си, предпочитат да изяждат враговете си и строят собствени мрежи. В този случай обаче, рекордните дъждове са причината за изобилие от насекоми и паяците са предпочели да си помагат, вместо да се бият. Още по-изумителното е, че те не само са построили мрежата, но са я и поправяли три пъти след като е била разрушавана от вятъра и дъждовете.