9 мита за Мексико – тема за Мексико – Idi.bg

70
Добави коментар
tao
tao

Ако никога не сте посещавали Мексико, най-вероятно имате някои предубеждения относно страната, културата и местните хора. Може би си мислите, че навсякъде има само пясъчни пустини и плажове без никаква вода, а горещината е навсякъде. Запознайте се с някои от най-често срещаните митове и погрешни факти за тази иначе огромна страна с богата култура и история.

1. Мексико е пустиня и навсякъде е много горещо

Има географски области, които включват обширни борови гори, а те определено не са растителни видове, които виреят в пустинните райони. По високите части на страната има и снеговалежи, макар и сравнително рядко. Времето в повечето курорти е топло до горещо, но все пак не забравяйте да си вземете яке или пуловер за прохладните мексикански вечери. 

2. Мексико е страна на сомбрерото и сиестата

Общият образ на мексиканеца е човек, който е заспал под своето сомбреро по време на следобедната дрямка, сиеста, традиционна за горещите тропически региони. Днес страната е с население, което е смесица от бизнес професионалисти и традиционни фермери. Следобедната почивка между два и четири е все още една прекрасна традиция, но обикновено в тези часове не се спи, а семействата се събират са основното хранене през деня.

3. Няма закони за употребата на алкохол и наркотици

Заради гостоприемния и лежерен характер на мексиканците, много туристи смятат, че продажбата на алкохол и наркотици не е регулиран от закона и всеки може свободно да пие в страната. Законната възраст за пиене на алкохол е 18 години и на теория не е позволено пиенето на обществени места. Въпреки това, ако сте в трезво състояние можете да се наслаждавате на чаша не много силно питие на открито, ако консумирате бира или коктейл. Наркотиците са незаконни и ако ви хванат, ще последва неприятно пътуване до близкия затвор. Важно е да се знае, че според закона в Мексико си виновен до доказване на противното.   

4. Ако си в беда можеш да се измъкнеш чрез подкуп

В резултат на новата политическа ера в Мексико, в ход е кампания за свеждане до минимум броя на подкупните служители. Въпреки че все още има служители от старата система, които взимат подкупи, новите служители се тестват за честност. Прилагат се сериозни санкции за тези, които дават и взимат подкуп. За да не си създавате допълнителни препятствия, изслушвайте внимателно полицаите, за да разберете какви са проблемите, действайте учтиво със служителите на мексиканската администрация и не показвайте неуважение.

5. Всички мексикански храни са пикантни

Не всичките храни са пикантни, макар в мексиканската кухня да се включват доста интересни аромати, повечето от които много люти. Ако ви се прииска да разнообразите яденето си по време на престоя си в страната, със сигурност можете да си поръчате много ястия без пикантни добавки.

6. Водата не става за пиене

В миналото много туристи са имали стомашни проблеми от пиенето на вода от чешмата, което вече е рядкост. След масивни ивестиции, подобряване на инфраструктурата и повишаване на стандартите на хигиена и чистота, на практика този проблем е решен. Въпреки това, ако се притеснявате, пийте бутилирана вода. 

7. Текилата се пие с щипка сол и зелен лимон

Текилата е напитка, на която мексиканците се наслаждават като отпиват по малко, без да развалят вкусовите й качества с подправки. Ако пиете на екс и облизвате сол с парче зелен лимон, значи пиете грешна напитка.

8. Разхождането по бански навсякъде не е проблем Въпреки че може да сте отседнали в морски курорт, той всъщност е място, където живеят обикновени хора. За разходка по бански по плажа няма да имате проблеми, но ако тръгнете облечени по този начин да разглеждате града, ще видите много намръщени мексиканци, тъй като те са силно религиозни.

9. Мексиканците не знаят да говорят английски език

Много туристи вярват, че местните хора, говорейки испански език, няма как да разберат английски език, освен ако не се говори бавно и силно. Истината е, че много мексиканци разбират поне малко английски, особено в туристическите райони. Затова вместо да се паникьосвате, потърсете човек, който ще разбере какво казвате и ще получите необходимата помощ.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1913 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност