Йоркширски териер

31
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Кучета

Съчетание на разкошна козина и изискана елегантност с любопитно дързък поглед в очите, сговорчивост с други животни и доброжелателност към всички членове на семейството – това е портретът на истинския йоркширски териер.

Не би било справедливо това великолепно създание да се нарече просто стайно куче: смело, умно, гордо, то напълно е запазило в себе си чертите на истинския териер – силен дух, темперамент, безстрашие, издръжливост.

Породата е получена преди повече от сто години. За първи път кучета от този тип се появили в графство Йоркшир в Англия. Местните жители отглеждали различни видове териери, наред с които много популярни били и малките декоративни кученца. Без съмнение, йоркширският териер се явява резултат от кръстосването на тези породи.

Първоначално йоркширците били едри, здрави кучета с тегло 5 кг. Смятани са за разновидност на шотландския териер, само че с помека и дълга козина, и били използвани за лов на мишки. В течение на няколко десетилетия в резултат на целенасочена селекция, височината на тези кучета в холката била стабилизирана на 20 – 22 см, а нормалното тегло е 3 кг. 

Йоркширските териери са една от най-любимите породи в САЩ и Великобритания. Дълго бреме се е смятало, че в списъка на най-популярните кучета те ще изместят пуделите и кокершпаньолите. Реално това не станало, макар че храбростта на йоркширския териер, неговият ум и очарователен екстериор го превръщат в една от най-популярните породи. Тези кучета се държат много добре, чистоплътни и игриви са, отличават се с безгранична преданост и търпение към децата, което ги прави удобен член на всяко семейство. Те съчетават в себе си издръжливостта и самостоятелността на териерите със забавното поведение на декоративните кучета.

От останалите стайни кучета йорширските териери се отличават по своята уравновесеност, смелост и винаги добро настроение. Тези изящни, пропорционално сложени създания поразяват преди всичко с удивителната по своята окраска дълга козина. Подобна козина изисква старателни грижи, особено преди участие в изложби. Осанката на йоркширеца демонстрира чувство за осъзнато собствено достойнство. Главата е малка, с плоско чело и скули, умно изражение на тъмните очи, малки уши, изправени или полуизправени. корпусът е здрав, компактен, крайниците са покрити с дълга козина. Опашката се купира наполовина, държи се малко по-високо от нивото на гърба.