Красула (Crassula) – Дърво на живота. Отглеждане на Красула

3
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Най-често чувайки за Красула се сещаме за така нареченото дърво на живота. Истината обаче е, че Красулите са много видове и толкова различни една от друга, че само специалист може да ги определи. По тази причина и в тази статия ще наблегнем на най-разпространената у нас като декоративен вид Красула, а именно Красула аргентае или Дървото на живота. Изискванията към условията на отглеждане на повечето Красули са сходни, така че ще наблегнем именно на тази. Дървото на живота е известно още под името Красула овата, Дървото на парите, Дървото на късмета, Дебела Мара. То е доста разпространено и предпочитано за отглеждане растение, поради неговата непретенциозност, красота и лесно отглеждане. Много хора го отглеждат и именно поради вярването, че носи пари и щастие. Каквато и да е причината, то това красиво растение определено заслужава мястото си в почти всеки дом.

Произход: Красулата произхожда от Южна Африка.

Описание: Красулите принадлежат към сем. Дебелецови. Разнообразието при тях е голямо. Някои имат дървовиден вид (напр. Дървото на живота), други са ниски или пълзящи. Листата им могат да бъдат дребни и люспести или дълги до 6-7 см. както и заострени или заоблени (Дървото на живота). На цвят варират от сиво, зелено до червеникаво. Конкретно Дървото на живота има вид на дръвче, което в домашни условия стига до 1 м., но в естествените му местообитания може да достигне до 3 метра. Възрастното растение има дебели, твърди клони и дебели, месести, восъчноподобни, елипсовидни, тъмно зелени листа, разположени в срещуположни двойки. Ако се държи на прекалено светло място оттенъка на листата може да стане червеникав.
Цъфти през зимата (януари – март) с дребни бели или розови цветчета. Красулата обаче се отглежда предимно като вечнозелено декоративно растение и не толкова заради цветовете и, които нямат особена декоративна стойност.

Температура: Красулата е топлолюбиво растение, което се подразбира и от произхода и. През лятото може да се отглежда и навън, но през зимата се прибира в помещения в които температурата не пада под 10 градуса.

Място и светлина: Дървото на живота е светлолюбиво растение и изисква добра осветеност. Не трябва обаче да се оставя директно под слънчевите лъчи, защото листата му ще променят цвета си към червено и ще загуби от красотата си. Добре му понася разсеяната слънчева светлина. Ако е на прекалено слънчево място, то през летните жеги е наложително да му осигурим засенчване.

     Може да се отглежда и на сянка, но ако решим да го преместим на по-светло място, то това трябва да става постепенно. Не обича резките промени в мястото и условията на отглеждане. През месец май може да бъде изнесено постепенно на открито.

Поливане: Дървото на живота има месести листа и задържа вода в тях, както и в корените и стеблото. По тази причина не трябва да се преполива. То издържа на засушаване, но не и на системно преполиване, при което може да започне да губи листата си и в крайна сметка да загине. През лятото се полива 1-2 пъти седмично в зависимост от температурата и местоположението му, като преди следващото поливане е добре почвата да засъхне.
Остатъчната вода в подложката е добре да се изхвърли, за да не се стигне до загниване на корените. През зимата се полива много пестеливо 1 път месечно, като при отглеждане в по-хладни помещения с температура близка до минималната допустима, поливането почти се преустановява. Не обича прекалено висока въздушна влажност, но като цяло няма проблем с нея. Не бива разбира се да оставяме растението прекалено дълго без вода, защото колкото и да е издържливо, това също може да доведе до окапване на листенцата му.

Почва: Най-подходяща за него е богатата хумусна почва с добавка на пясък и перлит, която да е водопропусклива. Задължителен е добрият дренаж на саксията. Добре е да се пресажда на 2-3 години в зависимост от нарастването на растението.

Торене: Тори се през периода на усилена вегетация 1-2 пъти месечно.

Цъфтеж: Както вече казахме, Дървото на живота цъфти през първите месеци на годината. То не се отглежда заради цветовете, но все пак ако искаме да цъфне се налага през най-късите зимни дни да се преустанови поливането и да му се осигури покой при ниски температури (не по-ниски обаче от 10 градуса). След 3-4 седмици поливането пестеливо се подновява и това би трябвало да доведе до цъфтеж. Ако зимата се отглежда при по-високи температури и се полива по-редовно, то Красулата ще има красив и здрав вид, но цветове ще липсват или ще бъдат много малко.

Размножаване: Размножава се лесно чрез листни или стъблени резници, които се засаждат за вкореняване в пясък или торфено-пясъчен субстрат, като преди това резника трябва да се остави за засъхне. Това трябва да става през пролетта или лятото.

Вредители: Сравнително устойчиво е на болести и вредители. Цветовете му могат да бъдат нападнати от листни въшки. При проблем трябва да бъдем много внимателни относно концентрациите при третирането на Дървото на живота, тъй като е чувствително към пестицидите и инсектицидите.
Добре е през пролетта Дървото на живота да се подрязва, за да може да се оформи като дръвче.