Пейзажи на Хинко Хинков представят в Аспект

4
Добави коментар
piliondel
piliondel

Суматоха
  Култура

Пейзажи на Хинко Хинков представят в Аспект

Яна Инджова на 19/04/2012, 16:53

Снимка:

Художникът Хинко Хинков е открит за пловдивската публика от галеристката на Аспект Олга Петрова. Той се е утвърди в годините като един от най-сериозните представители на плевенската художествена школа и на наива като направление. Създал във времето свой неподражаем стил, Хинко претворява върху платната си реално съществуващи места и сюжети, но придавайки им един ореол на приказност и идиличност, присъщи за погледа на дете. Неговият наивизъм е чист и неподправен, композициите му съзнателно съдържат елементи на диспропорция и нереалност – все неща така характерни за детските рисунки и въобще за детското възприемане на света.

Творецът представя в Аспект 20 от най-новите си картини, които отново са предимно пейзажи и места, посетени от Хинко. Пейзаж”, „Лято”, „Пролетен пейзаж”, „Цигански къщи” са точно такива платна, представящи кътчета от България, запазили идиличния дух и безвремието на родната природа. Морската тема също присъства в картините му „Улица в Созопол”, „Остров”, „Привечер”, в които разпознаваме места от нашето Черноморие. Но това, което е наистина ново и различно в настоящата изложба, са няколко платна, вдъхновени от пътуване на твореца по адриатическото крайбрежие на Хърватска и Черна гора. Тук можем да споменем „Защитеният град”, „Пейзаж от Будва”, „Без име” – те са различни не само като тема, но дори и като начин на представяне – много по-разказвателни и описателни, много по реалистични и предметни като изказ. Разбира се и в тази изложба не липсват зимни пейзажи – още една любима на Хинко тема. Заслужават внимание и неговите опити да излезе извън познатото русло на пейзажа, експериментирайки с платна тип „картина в картината”, в които залага на една по-скоро графична техника: „Скици от папката”, „Рисунка”, „Скица”. А що се отнася до „Интериор”, в нея виждаме едно съвсем ново начало – опит за фигурална композиция, нещо което художникът до този момент винаги е избягвал.

Посетителите на Аспект ще могат да видят една колкото характерна, толкова и различна изложба на малко експониран, но затова пък много интригуващ съвременен български художник.