Дамски обувки „балеринки” – от 50-те години до днес

3
Добави коментар
stefan007
stefan007

Те са с равна подметка и са толкова нежни, от тях лъха свежест и стил, това са балеринките – дамски обувки, които покриват пръстите и предната част до средатата на стъпалото. Както при никоя друга обувка, балеринките съчетават женствената елегантност с удобното носене. Но на кого дължим тези изящни дамски обувки?

 Историята на балеринките датира от преди повече от 50 години и е тясно свързана с името на известната актриса Одри Хепбърн. Още като малко момиче, подобно на голяма част от нейните връстници, Одри Хепбърн е имала една мечта – да стане балерина. Въпреки, че успява да сбъдне мечтата си, по-късно бъдещата носителка на „Оскар” ще се отдаде на киното за да се превърне в една истинска филмова звезда. За участието й във филма „Моята прекрасна лейди“, модния дизайнер Салваторе Ферагамо изготвя специални дамски обувки тип балеринки. Този нов за времето си вид обувки веднага се превръща в хит и започва да жъне големи успехи.

 Преди няколко години моделът Кейт Мос започва да носи балеринки като ги комбинира с тесни дънки. По този начин тя показва как е възможно една смесисица от 50-те и 80-те години да има голям успех в света на модата.

 Този сезон дизайнерите както при облеклото, така и при обувките са вкарали много ярки цветове. Това важи с пълна сила и за балеринките, които се забелязват в цветове като ярко жълто, небесно синьо или розово.

 Балеринките не са просто едни дамски обувки, те са наистина многофункционални и практични, тъй като хармонизират красивото и едновременно с това се съчетават умело със всяко облекло, независимо дали е пола, рокля или чифт дънки.