Нотариус Камен Каменов с награда на СЮБ

1
Добави коментар
Fakti
Fakti

Нотариус Камен Каменов получи награда от Съюза на юристите в България (СЮБ) на тържественото събрание по случай Деня на Конституцията и юриста.  „Това е висока чест за мен и за моите колеги. В действителност като традиционен член на Латинският нотариат и гилдия, изповядваща неговите принципи, българските нотариуси сме превантивен страж на гражданския оборот, на държавата и съдебната система“, каза той при получаването на наградата.

„През последните години Нотариалната камара успя да се утвърди и да разшири правомощията си. Направиха се доста комплексни изменения, засягащи собствеността. Една от последните ни победи бе, че организирахме работна група, в която участваха специалисти по вещо и нотариално право, Камарата на строителите в България, представители на кадастъра и други, за да се уреди статута на паркоместата“,  заяви в привественото си слово председателя на Съвета на Нотариалната камара Димитър Танев. „Ние ще продължим  усилената си борба с имотните измами“, допълни той.

 Бяха наградени с почетен знак на СЮБ и  съдията от Върховния касационен съд Кети Маркова, Теодора Николова от Върховния административен съд, Даниела Доковска,  двама членове на ВСС – Стефан Петров и Мая Кипринска.
От журналистите награда получи Павлина Желева от в. „Труд“, както и предаването „Код криминално“ на БТВ.

Българските адвокати изпитват огромна тревога, защото адвокатурата демонстративно е пренебрегната от Министерския съвет при изготвянето и приемането на законопроект за изменение на нейния устройствен закон. Това заяви председателката на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска в словото си, произнесено на тържеството.
„Дванадесет хиляди носители на единствената конституционно закрепена независима професия, призвана да защитава правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, бяха игнорирани при работата върху законопроекта, който бе написан в кулоарите на Министерството на правосъдието, без да се ползват професионалният ресурс на адвокатурата и становищата на Висшия адвокатски съвет. В резултат в Народното събрание ще бъде внесен един некомпетентен и вреден проект за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, който е от естество да накърни правата на гражданите и интересите на държавата. Този прецедент драстично противоречи на досегашната практика и традиция в нормотворчеството и е лош атестат за една държава, която би искала да бъде правова.“
Казвайки тези думи, Даниела Доковска допълни, че се надява протестът на адвокатурата да бъде чут от народните представители „преди да потърсим помощта на международните институции и преди да се е стигнало до накърняване на обществения интерес“. Тя подчерта убеждението си,  че всички юристи в страната трябва да са обединени от каузата на правото и да я отстояват, защото престоят във властта е временен, а правото е вечно.

Това изказване бе направено  пред вицепрезидента на страната Маргарита Попова, министъра на правосъдието Диана Ковачева, председателят на Върховният касационен съд проф.Лазар Груев и други изтъкнати юристи.