Кръстословица от Украйна – тема за Украйна – Idi.bg

26
Добави коментар
tao
tao

Жителите на украинския град Лвов са решили да прибавят още една забележителност към визитната картичка на града- гигантска кръстословица на стената на един от жилищните блокове. Според първоначалния проект,  тя е трябвало да бъде висока около 30 метра. Това обаче не е най-интересното. През деня кръстословицата изглежда непопълнена, а през нощта, благодарение на специални флуоресцентни светлини по буквите, те стават видими.Въпросите на тази кръстословица се намират из различни важни места на града – паметници, театри, фонтани. Така че , докато се разхождате из Лвов може да се опитат да отговорите на въпросите и да си ги запишете, а когато настъпи нощта, да отидете до сградата с кръстословицата и проверите дали  вашите отговори са верни.

    

Град Лвов е разположен на бреговете на река Полтава, близо до границата с Полша и е един от градовете, които са част от световното културно богатство на ЮНЕСКО. С население над 700, 000 души Лвов е важен транспортен и културен център в Северозападна Украйна.  Основан е през далечната 1256 г. , а през миналия век е бил арена на сражения през двете световни войни. По време на Втората световна война тук е било създадено от нацистите гетото Лвов с 120, 000 евреи.  Всички те биват убити. само неколцина като Симон Вайзентал оцеляват.

Наричат Лвов най-красивият град на Украйна. Архитектурата му отразява няколко  европейски стила и периода.  Много от готическите постройки са опожарени през 16 век., а до наши дни са се запазили по-голямата част от сградите , построени през Ренесанса, Барока и епохата на Класицизма. В града има множество музеи и художествени галерии, от които най-известни са Националната галерия, Музея на религията и Националния музей.  Градът е и важен образователен център с трите водещи университета и над 50 научни института и колежа.

В Лвов си струва да видите:     Старият град

   

 

 

Черната къща

Построена  е в края на XVI век от италианския бирник Томас Алберти. Предната фасада е направена от пясъчник, който е потъмнял с времето.  От 1926 г. в Черната къща се помещава Историческия музей на Лвов. Сградата безспорно е един от шедьоврите на ренесансовата архитектура. От лявата й страна се намира аптеката на Миколаш „Под златната звезда“.  По време на работата си по сградата Игнасий Лукашиевич става първият човек, който извлича керосин и който прави първите керосинови лампи през 1853 г. , които започват да осветяват витрината на аптека Миколаш.

    Арменската катедрала

  

Църквата св. Юра

     

Латинската катедрала

  

Параклис на Боим

 

  Парк „Високи Замок“

 

  Гробище „Лучаковское“

 

Паметникът на Адам Мицкевич

 

Паметник на известния украински поет Тарас Шевченко

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3020 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност