Crock-Pot готвят отбрани ястия за гости на посланик Уорлик

1
Добави коментар
lady__bel
lady__bel

Личният готвач на американският посланик Уорлик Станислав Петков – Стенка се довери на уредите за бавно готвене Crock-Pot за приготвянето на изискано меню за гостите на Джеймс Уорлик във вторник тази седмица.

Докато приготвяше обяда за високопоставените гости Стенка сподели пред агенция Стандарт Нюз:  „Философията на бавното готвене е закодирана в температурата до 70-80 градуса. Благодарение на въпросната технология витамините и полезните вещества в ястието се запазват. Крок-пот е идеално решение за приготвяне на зеленчуци, различни видове меса, хляб.“

Менюто, приготвено с Crock-Pot включвше: средиземноморски скариди в собствен сос, запечени в бекон, и салца от манго с лук, гритс – южняшки качамак, приготвен от едро смляна със студени камъни бяла царевица и за десерт -цели и небелени круши, варени в сос от портокал, канела, люта чушка, джинджифил и шери. Впечатляващо, нали?!

Всъщност гритс, това е точно ястието, описано в романите на Карл Май за Винету и Олд Шетърхенд, уточнява Станислав. Той решил да включи това специфично южняшко ястие в менюто за обяд, заради присъствието сред гостите на известен кулинарен критик от южен щат. Стенка има вече над 12 години опит в приготвянето на вкусни нашенски гозби и шедьоври от интернационалната кухня. Готвил е за последните 4 американски посланици у нас, неговите ястия са опитвали и всички президенти и премиери на България от началото на демокрацията досега.

Майсторът на вкусните гозби избрал да импровизира със зелената салата – по американски маниер тя съдържа карамелизирани орехи „Пийкън“ плюс соленки със синьо сирене, но в нея има и нещо типично българско – това е немного популярния дори за доста българи крокмач, който в случая Стенка използвал като дресинг.

А ето ималко повече подробности от кухнята за  уникалния десерт, който е приготвил Стенка за Уорлик. „Достатъчно е само това да се сложи в гърнето и след два часа е готово“.

Разликата между обикновеното ядене и кулинарното изкушение може и да не е голяма, но е съществено отличаваща ги – тя се крие в умението да се подберат точните съставки и пропорции, и в правилния начин на приготвяне. А готвенето на бавен огън в керамичен съд допринася съществено за вкуса и аромата на ястията. Така дори едно типично народно ястие – като качамака, който Стенка приготви в Crock-Pot се превръща в изискан и заслужаващ възхита кулинарен шедьовър.

По материали на Стандарт Нюз:

Готвачът Станислав Петков създава шедьоври в глинено гърне