ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ СИНТЕТИЧНА РАФИЯ?

9
Добави коментар
kuchencepriqtel
kuchencepriqtel

За мнозина, незапознати с изкуството да се опаковат подаръци, думата рафия звучи екзотично и странно. Тя е сравнително нов артикул на нашия пазар, и като такъв би следвало да й се обърне специално внимание.

Рафия се нарича ликото от палмовото дърво Рафия, срещано на остров Мадагаскар и във влажните тропически гори на Африка, известно с дългите си, достигащи 15 метра листи. Натуралният вид на влакната рафия е силно ценен от любителите на еко материалите – нишките са меки, гъвкави и с лекота заемат желаната форма, когато са използвани в сплитане на столове, кошници, рогозки или шапки.

Освен натурално лико обаче, рафията може да бъде и синтетична. На външен вид синтетичната нишка по нищо не се различава от естествената, но, има две преимущества, които я правят предпочитана за обработка.

На първо място, тя е по-твърда от натуралната, което позволява, веднъж оформена по определен начин, да не се намачква. Това й качество е особено ценно при декорацията, апликирането и аранжирането на подаръци и сувенири. Второто, и главно преимущество, е нейната водоустойчивост. Това означава, че при нея оцветените в различни цветове нишки, внасящи свежест и настроение във всяка декорация и плетиво, могат да запазят красотата си дори и след допир с вода или мокра повърхност.

Затова, при избора на  рафия, се замислете какво би станало, ако по невнимание разлеете чаша с вода върху кошничката с великденски яйца на празничната трапеза? За да избегнете изхвърлянето на деформираната кошничка и оцветяването на покривката ви с водоразтворимите великденски боички, заложете на синтетичната, водоустойчива рафия.

Leave a Reply