Шведи атакуват монопола върху онлайн игрите в страната

1
Добави коментар
pokernews.bg
pokernews.bg

При това атаката не идва откъде да е, а от самите партии, формиращи управляващото мнозинство в Швеция, решено да премахне настоящия монопол върху хазартните игри и да въведе нова лицензионна система, която да защитава играчите и да събира данъци от външни оператори.

Понастоящем държавната Svenska Spel има монопол върху предлагането на онлайн игри на шведски граждани, но сега законодателите са готови да заменят този модел с базирана на лицензи система, защото по думите на един от инициаторите от християндемократическата партия, „половината от потребителите играят в нерегулирани сайтове и днес ние не поемаме никаква отговорност за играчите, които рискуват да се пристрастят към хазарта.

„Следователно според нас трябва да се разграничим от монополния принцип по отношение на онлайн пространството и да създаден лицензиран пазар, където ще имаме възможността да зададем регулиращи стандарти и да събираме данъци.“

Вдъхновението за промяна идва от съседна Дания, където подобен монополен модел беше заменен от отворен лицензионен пазар от 1 януари 2012.

Досега промяната в Дания е изключително успешна и сега бившият монополист Danske Spil се конкурира на равни начала с останалите оператори в новия регулиран пазар.

В Швеция предложението идва от християндемократите, но партията вече си е осигурила подкрепа и от други коалиционни партньори за придвижване на законовите промени. Партиите в алианса са съгласни с промените и за тях има консенсус или чрез гласуване или чрез решения от бордовете за продължаване в тази посока.

С такава промяна в регулацията на пазара на онлайн игри Швеция ще последва примера и на други европейски държави като Естония, Белгия, Дания и Испания.

Ако обичате покера, информирайте се за всички последни покер новини като ни харесате във Facebook или ни следите в Twitter.