Тренировка с ПУДОВКИ или как ГИРЕВОЙ спортът оформя цялото тяло?

1
Добави коментар

Въпреки порвоначалното недоверие, което може да предизвика у вас името пудовки, те всъщност са многофункционален фитнес уред, чието име на английски е kettlebell . Истина е, че този уред за силово трениране се използва от десетилетия, но до скоро малцина трениращи бяха запознати с него. Причината за засиления днес интерес към тренировките с пудовки е, че са функционални и помагат за тонизиране на цялото тяло. Могат да бъдат закупени от ФАБРИКА Спорт, повече информация – кликни тук.

При вдигането на пудовка се активират всички мускули на тялото, като основната работа пада върху торса. Мускулите в горната част на тялото са тези, които понясат най-сериозния тренировъчен товар и помагат за изграждането на сила и стабилност. Останалите мускулни групи имат второстепенна роля в тренировките с пудовки, но това не означава, че не са ангажирани в процеса на извайване. Именно защото работят няколко мускулни групи наведнъж, гиревой спортът е много добър начин за тренировка на цялото тяло в кратък период от време.

За гиревой спорта се знае, че неговата основна характеристика е кондиционната работа. Основните техники за практикуване на спорта с пудовки са повдигане на гири, бягане и други общо физически дейности, укрепващи организма на трениращите. Постигане на добро здраве и закаляване на спортиста са част от съпътстващите предимства, които предлага практиката на този спорт с руски произход.

Какво всъщност представляват пудовките? Те са обли тежести, наподобяващи топка за боулинг, изцяло от метал със сферична дръжка отгоре. Пудовките са различни по тегло от 1 кг до 45 кг. Първоначално тренировките с пудовки се появават в Руси. Източна Европа и Запад-а като цяло се включват към „модата“ малко по-късно. Тренировките с тях се допълват обикновено и от тренировки с медицинска топка, набирания, скачане на въже и други свободни тежести.

Кettlebells могат да се използват дори и за тренировка у дома. Както и с друго фитнес оборудване, е важно да знаете как да използвате пудовките и да научите повече за разнообразието от упражнения, които можете да практикувате с тези руски гири. Както и с гири, така и с двойка пудовки, у дома можем да планираме ефективна рутина за цялата мускулатура на тялото. От краката, корема, раменете и ръцете нагоре, цялата тренировка може да се основава на мускулни упражнения с kettlebells.

 

Важно е да изберете правилното тегло на пудовката, защото съществуват доста сложни за овладяване упражнения, при които техническите трудности ще са повече поне в началото. Именно за това най-безопасно е да изберете възможно най-малкото тегло, за да избегнете нараняване и да спечелите увереност в собствените си способности.

Всяко упражнение с пудовки включва няколко стави и много мускулни групи заедно. Обикновено отнема известно време на организма да се адаптира към този начин на трениране заради огромните различия в движенията от тези при традиционните тренировки с тежести. За да се усъвършенствате е нужно да имате напътствия, инструкции и търпение. След като усвоите основите, увеличаването на силата ви гарантира една силова тренировка, която според много фитнес специалисти е по-добра от тази със съвременните фитнес машини и дори дъмбели.

 

Това, което прави специални тренировките с kettlebell е фактът, че по-голямата част от упражненията се повтарят в последователност. Много от упражненията са високо ефективни и бързо помагат бързо да натрупате мускулна издръжливост и сила. При поддържане на определен тренировъчен цикъл, ще забележите, че изпълнието на поредица от упражнения с пудовки помага също и за аеробната кондиция на тялото.

Първото упражнение, което се усвоява от повечето трениращи с пудовки е преден суинг или преден мах с пудовка известен и като руски суинг. За да започнете с него на повечето жени ще им е нужна пудовка около 5 до 11 килограма, а на повечето мъже от 11 до 15 килограма. За това упражнение, тежестта трябва да бъде толкова голяма, че да натовари добре задните бедрени мускули и седалищните мускули.

 

Най-застрашени от сериозни контузии са ставите, особено на врата, кръста и гърба, така че би било добре да внимавате много с тези зони на тялото.

 

Хубави ПУДОВКИ за тренировки можете да намерите в интернет магазина на ФАБРИКА Спорт – за повече информация и цени на руските тежести, кликнете на следния линк: fabrikasport.com/category/21/tezhesti.html?page=1