Отслабването – Истини и Заблуди!

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Какво да вземеш предвид, когато си избираш диета – зададохме този въпрос на д-р Райна Стоянова, главен диетолог и експерт по хранене във Fine Line. Отговорите й ще ти бъдат много полезни за постигане на целта ти – здравословно и бързо отслабване, съветва в последния си брой сп. „Блясък”.

Трябва да призна­ем, че за повече­то от нас, яденето е едно от малко­то всекидневно достъпни удо­волствия. Настроението ни се подобрява веднага, защото глюкозата, която постъпва в кръвта по време на хранене, бързо активизира центъра на удоволствие в мозъка ни, а дъвченето на храната действа успокоително на нервната система. Съвре­менният начин на живот е неизменно свързан със спазването на определен хранителен режим в даден етап от живота. Учени и обикновени хора по целия свят са измис­ляли и измислят десетки хиляди диети. Преди да се подложиш на поредна­та, прочети следващите редове, за да си сигурна кое е истина и кое – не, в разпространяваните твър­дения за отслабването.

Имам забавен метабо­лизъм, невъзможно е да отслабна!

Невярно! Твоят БТМ (базисен темп на мета­болизъм) представлява броя на калориите, от които организмът ти се нуждае, за да поддържа жизнените си функции.

Това е свързано отчасти с генетичното наследство. Възможно е твоя прия­телка със същия ръст и тегло да си позволява да се храни повече от теб, без да напълнява. Това е дразнещо, но трябва да запомниш две неща:

Ако имаш по-малко телесни мазнини и по­вече мускули, то твоят метаболизъм ще бъде по-ускорен, тъй като мус­кулите изгарят повече ка­лории от мазнините. Ето защо трябва да включиш в плана си за отслабване физически упражнения.

Не се опитвай да намалиш калориите драс­тично, тъй като скоростта на твоя метаболизъм ще намалее, за да се приспо­соби и така само ще се чувстваш непрекъснато гладна. Да се храниш по-малко и качествено е ключът към трайната загуба на тегло.

След 18.00 часа не се яде.

Невярно! Доказано е, че жените могат да надебелеят дори и ако се хранят само веднъж в де­нонощието. На отслабва­нето влияе не кога ядеш, а какво и по колко. Тези, които се хранят на малки

порции и балансирано по 5 пъти на ден, напълняват по-малко и са по-енергични. Единствено трябва да не се храниш поне 2-3 часа преди сън, за да има време храната да се обработи.

По-малкото въглехи­драти водят до по-бързо отслабване.

Вярно! На този принцип са построени повечето от нисковъглехидратните диети. След като рязко се намали гликогенът – основният запас от въглехидрати в организма, започва разграждането на маст­ния слой. Но това има и своите недостатъци. Именно въглехидратите съдействат за производ­ството на хормоните на щастието – ендорфините. Липсата им води до лошо настроение, раздразни­телност и вялост. Да не говорим, че именно от въглехидратите органи­змът черпи енергия.

Колкото по-малко спиш – толкова по-активно отслабваш.

Невярно! Въпреки че изглежда напълно логично. По време на сън обмяната на веществата се забавя и се изразход­ва по-малко енергия. Следователно, ако спиш по-малко, мазнините ще изчезват по-бързо. Уви, точно обратното е. Малкото сън понижава изработването на хормо­на лептин, който потиска апетита. В същото време при недоспиване, с 1/3 нараства нивото на про­тивоположния хормон – грелин, който стиму­лира апетита. Подобни хормонални изменения предизвикват силно чувство на глад при чо­века. При това възниква желанието не просто да похапне, а да изяде нещо калорично.

Хапчетата за отслабване вредят на здравето

Вярно! Хората биха искали да съществува лесно и бързо решение за техния проблем. На пръв поглед хапчетата за отслабване са идеалният вариант – обещават бър­зи резултати без усилия. Но къде е уловката тук? Ако беше измислено идеалното хапче, което хем да дава бързи резул­тати, хем да не изисква усилия и същевременно да не вреди на здравето, щяха ли всекидневно да се появяват нови и нови медикаменти? Обик­новено зад рекламните обещания се крият ред неизказани рискове за здравето и при всеки човек медикаментите и хранителните добавки влияят различно.

ДОКАЗАНО!

Правилното хранене и редовните физически упражнения си остават най-добрият начин да си 8 добра форма. Спи дос­татъчно, прави редовно секс и търси причини да се смееш по-често – така ще поддържаш теглото, настроението и само­чувствието си.

 

Кажи „ДА” на закуската !

 

Защо и как пълнеем в различните възрасти?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.