Лемингтънс (Lamingtons)

8
Добави коментар
lyudmil.kolev
lyudmil.kolev

Най-вероятно се чудите в момента (както и аз, когато видях това нещо), що е то Лемингтънс и има ли почва у нас или у вас. Сигурно сте чували за лемингите, малки арктически мишлета, както и разбира се култовата компютърна old school игра Lemmings? Е нищо общо нямат те със сладкишчетата Лемингтънс!

Лемингтънс са пандишпанени кексчета с произход Австралия. Наподобяват много сухите пасти от хубавите стари сладкарници, но вкусът е по-различен и някак специфичен. Името е дошло от времето, когато лемингите са завивали кексчетата в станиол… та… от там, името… нали… такова… но друга история разказва, че сладкишите били наречени на Лорд Лемингтън, който бил губернатор на Queensland от 1896 до 1901г., или пък кръстени на град Лемингтън, Южен Ланкъшир – Шотландия. На кое да вярвате, сами преценете

Кексчетата представляват кубчета от два пандишпана, слепени с крем и покрити с шоколадова глазура и кокосови стърготини. Ето как да си ги направите:

Адаптирана рецепта от Любомир Червенков.

Лемингтънс

За платката

3 яйца5 с.л. захар (60г)15 с.л. олио (65г)15 с.л. прясно мляко (100г)15 с.л. брашно (150г)2 ч.л. бакпулвер1 ванилова есенция

За крема

500 мл прясно мляко3 жълтъка3 с.л. нишесте1/3 ч.ч. захар1 капсула ванилова есенция

За глазурата

Вариант I

90г кокосово масло135г шоколад за готвене

Вариант II

120 г шоколадов кувертюр20 мл прясно мляко

 

150 г кокосови стърготини за поръсване

 

1. Разбивате яйцата със захарта с миксер. Наливате прясно мляко и продължавате да разбивате. Добавяте бакпулвера с брашното и пак разбивате. Ароматизирате с ванилова есенция.

2. Прехвърляте сместа в тавичка с намаслена хартия за печене. Печете платката във фурна, загрята на 190 градуса, около 20 минути и след това я оставяте да изстине.

3. Докато пандишпанът се пече, правите крема – в купа с жълтъци, изсипвате захар и наливате прясно мляко, докато разбивате. Прибавяте нишесте и ванилия.

4. Варите крема, като разбърквате, докато се уплътни и не позволявате да кипне, и след това го оставяте да изстине.

5а. Ако правите вариант I на глазурата следвайте стъпките от тази тема!

5б. В случай, че правите вариант II на глазурата, правите следното: В тенджера загрявате прясно мляко и прибавяте шоколадов кувертюр. Разбърквате и изчаквате да се разтопят.

6. Нарязвате охладената платка на квадратни формички, намазвате едно парченце с крем и поставяте друго парченце отгоре.

7. Притискате и потапяте в разтопения шоколад, поръсвате кокосови стърготини и сте готови.