Week хоби: Да пояздим!

8
Добави коментар
plovdivweek
plovdivweek

 

 

Само след две години конният спорт в България ще отбележи цял век съществуване. Още прабългарите са се славили със силната си връзка с красивите животни. Информацията за прабългарските коне е твърде оскъдна, но несъмнено обичта и преклонението им към животните е повече от свещена, както при всички древни племена. Следователно любовта към конете е заложена в кръвта на всеки българин. В основата на този спорт стои именно контактът и отношенията между състезателя и красивото животно.

Този вид спорт е изключително специален, а всички пловдивчани са късметлии, тъй като най-голямата база на Балканския полуостров се намира само на 2 километра от града. Село Войводиново и местният клуб по конен спорт „Херос” посрещат всички желаещи да опитат тръпката от това изживяване. Освен че е с най-обширната база, клубът разполага и с най-големия стадион. Отлично поддържан тревен плац, трибуни с 5000 седящи места, уникална съдийска кула със секретариат и стаи за почивка и пресконференции. Базата разполага с 3 конюшни, които побират 120 коня, което я прави най-предпочитаното място за Балканиади и Държавни първенства по прескачане на препятствия и обездка – танцът на коня. В момента в конюшните има 30 коня и 10 в Германия, които са на зимна подготовка. Базата разполага със тревни и пясъчни  плацове. Лятото стратира ремонт, който няма да спре дейността, но ще спомогне за модернизирането на обекта.

Клубът предлага отлични условия за любителска езда. Един учебен час от 25 минути струва 12 лева. Всички запалени ездачи могат да си закупят и абонаментна карта, която включва 12 учебни часа и струва 105 лева. Старши-треньор е Георги Георгиев, а на разположение има и помощник-треньор. Базата работи ежедневно – от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 18:00 часа. Това е зимното работно време, а лятото следобедните занимания се изместват с два часа, за да се избегнат горещините.

Най-малките, които могат да яздят, са 7-годишните. За начинаещите на разположение са най-добрите коне – Памела и Гайка. Първоначално се изготвя индивидуална програма, която се следва в тренировките. Всяко дете от първото си посещение започва с определен кон и за следващите пъти знае, че това е неговото животно. Затова е много важен контактът и любовта към коня . Треньорите осигуряват пълната безопасност за всички спортуващи. След няколко месеца любителска езда всяко дете може да се запише на постоянни тренировки в клуба. В случая освен желание е нужно да се покажат и добри качества. След приемане в ККС „Херос” всички състезатели тренират безплатно и се картотекират в Българската федерация по конен спорт. Всеки спортист поема отговорността към животното и след всяка тренировка има удоволствието да полага необходимите грижи за коня.

Любопитното е, че клубът работи с деца в неравностойно положение. Чрез различни програми целогодишно идват деца без родители, деца със заболявания – детска церебрална парализа, синдром на Даун и аутизъм. Децата се включват с нетърпение в програмите. Спортът влияе изключително ефикасно при такива случаи. Подобрява физическото, психологическото и общото им  здравословно състояние . Общуването на детето с животното води до усвояване на умения за владеене на собственото тяло. Възбуждат се нервните окончания, което води до раздвижване на крайниците. Спортът влияе и успокояващо, като видимо намалява агресията у тези деца. Клубът работи вече 15 години с такива случаи. Малчугани с подобни заболявания на възраст от година и половина се включват в тази програма. Децата яздят на специално седло, което позволявяа по-добър контакт с тялото на коня. Забелязва се 50% подобряване на опорно-двигателния апарат. Екип от клуба посещава преди две години семинар в Италия, а презентацията на тази програма предизвиква фурор на Апенините. Хора от всички страни са впечатлени от постигнатите резултати и бурно аплодират делегацията на клуба.

Всички заинтригувани от базата и спорта могат да получат допълнителна информация на място в село Войводиново, както и на телефон 03101/2278 или 0888/ 991629. Лицето за контакт е Вили Дачева.