Как да изберем най-добрия матрак за нас

1
Добави коментар
pushev
pushev

Преди да знапочнем да избираме матрак трябва да сме запознати с някои важни факти. На първо място какво ни дава сънят , и защо е толкова полезен за нашия организъм. Сънят е от изключителна важност за правилното функциониране на човешкото тяло и липсата на сън често води до нарушаване на ежедневните му функции, а също така и на мисловната дейност на човека. Липсата на сън не може да се компенсира по никакъв начин. Липсата му води не само до промяна във външния вид – бледност, торбички под очите, но и до нервно напрежение, по-трудно концентриране на вниманието, по-голяма податливост на стрес и други заболявания. Редовното недоспиване води до нарушения в хормоналния баланс и оттам до напълняване, хипертония, диабет, проблеми със сърцето За някои хора времето за сън е неприятно, тъй като те никога не се чувстват напълно отпочинали.Това често се дължи на неправилно избран матрак на който не може да се отпуснем и да се насладим пълноценно на сънят.Друга причина е и натрупаното напрежение през деня.

Какви характеристики трябва да притежава идеалния матрак ? На този въпрос няма точен отговор, тъй като за  всеки  е строго индивидуално , но има 4 важни неща на които трябва да се обърне внимание:

Комфорт

Пространство

Съотношение цена – качество

Устойчивост

Ето няколко важни съвета, които не трябва да пренебрегвате, когато тръгнете да си купувате матрак, защото това е една дългосрочна инвестиция.

* Купувайте от утвърден представител. По този начин ще знаете, че получавате оригинален матрак и те ще могат да отговорят на въпросите, свързани с производството и употребата му, които ви вълнуват.
* Не се лъжете от ниските цени. Ниската цена, не може да ви гарантира това качество, което реално трябва да притежава матрака.
* Винаги изисквайте гаранция за матрака, който си купувате.
* Не се лъжете да си купите даден матрак само заради по-голямата гаранция. Колкото и голяма гаранция да има, това не ви дава по-комфортен матрак.
* По възможност вземете си матрак, направен от обработена против акари тъкан. В противен случай е възможно да се появят алергии, астма, хрема.
* Изберете подходящ по размер матрак, които да подхожда на вашите размери, на партньора ви, но също и на спалнята, в която спите.
* Не вземайте много малък размер. Дори леглото ви да е малко, не забравяйте, че нощем човек често се върти и затова му трябва повече място.
* Ако сте си избрали двулицев матрак, необходимо е да си вземете и подматрачна рамка. Тя помага на матрака да се проветрява, прави го по-издръжлив, като го предпазва да не хлътва и да не се износва.
* Не пестете пари, купете си качествен матрак, той ще ви се изплати много скоро, под формата на по-добър и качествен сън и ще ви служи дълго.

При избора на матрак също така трябва и да се съобразим с вида на матрака.

Пружинен матрак – това е най-разпространеният тип матрак.Съставен е от пружинно ядро, основа (в основата също има пружини) и облицовъчни пластове. . Когато пружините са по-малко, матракът е твърд и напрежението в различните части на тяло отслабва по-бавно.

Матрак с дунапрен/пяна – основният съставен елемент е полиуретанова, латексова или вискоеластична пяна (или комбинация от тях). Това е пяна с висока плътност с оформени в нея въздушни кухини, която се оформя по тялото на спящия. Матракът с пяна е доста по-твърд от пружинния матрак и почти не са податливи на движение, което означава, че човекът до вас може спокойно да се върти в леглото, без това да нарушава съня ви. Подходящи са за хора с алергии, тъй като не задържат прах, но за сметка на това запаряват, заради гъстотата на пяната, която не позволява на въздуха да циркулира свободно. Този тип матраци се наричат още Мемори матраци. Препоръчително е да се поставят върху подматрачна рамка, която не само го изолира от пода, но и запазва целостта му. 

Въздушен матрак – вместо пружини, този тип матраци са съставени от плътно вакуумирани въздушни камери и облицовка. Лесно се надуват, но не са подходящи за постоянен матрак.

Матрак с кокос – този тип матрак е доста добър избор защото задържа влагата ,което от своя страна не позволява развиването на бактерии в матрака.

Освен по структура, матраците се различават и по облицовка. Те могат да бъдат еднолицеви и двулицеви, като вторите обикновено са с два вида покритие за различните сезони.