БТВ и как не се популяризира една интернет услуга

17
Добави коментар
yurukov
yurukov

Буря в чаша вода. Така бих нарекъл предишната ми статия. Пуснах я вчера след като във фейса сигнализираха, че от BTV са цензурирали запис на Господарите в YouTube. По-късно бях опроверган в коментарите и написах веднага опровержение. Междувременно обаче, статията се разпространи бързо и дори Господарите я копираха в сайта си. Преди 5 часа пък от БТВ пуснаха малко кризисен PR, който учудващо напомняше на някои от коментарите под статията ми.

В съобщението си, медията отбелязва, че са започнали борба срещу пиратството и заедно с това са поръчали на YouTube да блокира стотици клипове и акаунти. Обясняват, че свалянето на записа на пресконференцията е страничен ефект (което е вярно) и заявяват, че действията им са от полза за всички останали телевизии и продуценти (ней мноу сигурно [с гласа на Зуека]). Повечето коментари в мрежата сочеха, че крайната цел на тази „борба“ е да премахнат цялото тяхно съдържание от мрежата, за да се продават абонаментите за новата им услуга Voyo. Това е вярно и съм съгласен, че такава услуга е нужна, но определено са тръгнали по грешен път. Ето защо:

Нещо похвално

Един от основните аргументи срещу ACTA е, че бихме си плащали за съдържание, ако въобще беше възможно да го получим по лесен и достъпен начин. Voyo е нещо такова – портал, където са събрали всичката си продукция, новини и клипове. Разгледах го, изглежда сносно и каталогът е пълен. Не познавам някой, който го е пробвал, а е много важно колко им е бърз нета и дали ще издържат на натоварването. Това е много важно, защото ако ще поддържат streaming с високо качество трябва да имат стабилна връзка, която да не дразни с прекъсвания. За този тип услуги говорехме покрай ACTA и е похвално, че BTV са се заели да я развиват на доста достъпна цена. Обаче…

Стъпка напред, две назад

Voyo e… ОК. Цената е ниска, но пак не бих използвал сайта, защото не знам какво е качеството и не знам колко ще са коректни. Това са двете най-важни неща в платеното streaming съдържание. Най-вече няма да го ползвам, защото не е достъпно от чужбина. Впрочем на сваления профил в YouTube, който разбуни духовете, пишеше ясно, че качва, за да могат и в чужбина да гледат БГ телевизия. Пише, че ще го поддържат в бъдеще, но да видим кога.

Да кажем обаче, че тези неща са налице. Основната причина повечето хора да не ползват този сайт ще бъде не, че сме скръндзи и сме свикнали на безплатно – просто Voyo не ни носи нищо ново. Това е. За да привлечеш потребителите към един нов продукт, трябва да покажеш с какво е по-добър. Сега обаче получаваме същото качество от торенти и видео сайтове напълно безплатно. При това е доста по-удобно от техния портал. За да се наложи техния породъкт, трябва реклама, промоции, интерактивни възможности и начини за споделяне.

Тяхното решение – просто ще блокират всичко друго. Да, те са правоносителите. Технически по закон имат право да изискат всяко тяхно съдържание да се свали. Затова и са започнали „борба с разпространението на пиратско съдържание в интернет“. В тази борба обаче те се бият със собствените си зрители и клиенти. Какво е пиратското съдържание и кой го разпространява? Това са обикновени хора, които го свалят от други обикновени хора и на свой ред оставят трети да го свалият. Това е мрежа, в която съдържанието се разлива от възел към възел според търсенето. Колко хора около вас познавате, които НЕ свалят торенти? Много са малко, нали? С тази си стратегия BTV практически обявява война на същите хора, които иска да направи свои клиенти. Дали е правилната стратегия това?

Още една стъпка назад към пропастта

Дали една услуга ще успее или не е сложен въпрос. Понякога нещо много малко може да обърне каруцата. Ето поредното такова – не може да се сваля съдържание. Всеки ден аз си свалям TED лекции на таблета и ги гледам в градския транспорт. Понякога качвам сериали и предавания на USB и ги гледам на телевизора. Това възможно ли е с Voyo? Технически – може би да, но е забранено. Веднага се превръщате в нарушител.

Вторият аспект е липсата на интерактивност и възможност за споделяне. Ако искам да споделя запис от конкретно предаване по BTV в блога ми, аз няма да мога в бъдеще. Особено, ако наистина премахнат всички клипове в YouTube. Настрана от факта, че така ще пострадат самите им продукции, изгарят се мостовете към креативността на зрителите. Те за телевизията са просто потребители – консуматори на продукта им, които най-нагло не са си плащали до сега. Всъщност това не е изцяло вярно – в „Аз, репортерът“ се качват текстове и снимки, които BTV използва. Потребителите са ценен източник на информация за техните предавания, които после се продават. Разбира се, качването на снимки е доброволно, но е изключително непропорционално. BTV излиза от мрежата с това си действие и се изолира в собствен платен балон на самоувереност.

Ще си платим

Най-вероятно няма да успеят да премахнат всички записи в мрежата. Може да блокират в YouTube, да заплашат Арената, да пращат Дачков на частни сайтове, но историята ни учи, че блокирането никога не сработва. Така на практика ще си платим, но не финансово, а със загуби на съдържание и възможности.

Не малко медии по света въведоха платено съдържание. Това бяха най-често вестници и някои от тях успяха, а други не. Причините са сложни и не толкова ясни. Аз знам обаче за какво бих платил – нещо качествено, нещо ново, нещо по-добро. Преди бях абониран за Егоист – плащах да ми го докарат чак в Германия. Развалиха списанието и спрях да плащам.

В BTV има множество качествени продукции (макар и вече с една по-малко) и за някои от тях бих платил … понякога. Липсва обаче постоянство и обхватност на това качество. По-скоро бих казал, че имат силни моменти и доста слаби. Едни силните са Код:Криминално и Комиците, а слаби са ток-шоу елементите в доста от другите предавания. Музикалните албуми се продават с 2-3 хубави песни и 10-тина за пълнеж. Това е една причина почти да не се купуват. Защо да плащам за този тип телевизия?

Тази статия е публикувана на 26 април 2012, има 994 думи
и е в следните категории: България, Телевизия. Защитена е с лиценз CC BY-SA.
Можеш да следиш коментарите по статията чрез този RSS 2.0 абонамент.

Можеш да оставиш коментар, или trackback към твоя сайт.