Диви коне препускат… в песни

7
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

За тази селекция ни вдъхнови новият сингъл на „Сизър систърс“ Only The Horses, продуциран от Калвин Харис – а към него добавихме стари, но златни парчета, сред които и български

Only the Horses е втори сингъл от предстоящия албум на „Сизър систърс“ Magic Hour, който излиза след месец, в края на май. Парчето е плод на съвместната им работа с нашумелия шотландец Калвин Харис, който написа миналогодишния хит на Риана We Found Love.

Този месец се навършват 41 години от излизането на албума на „Ролинг стоунс“ Sticky Fingers, откъдето е една от най-популярните им балади: Wild Horses.

Песента има множество кавъри – чуйте например версията на Сюзан Бойл, включена в дебютния й албум, или концертното изпълнение на Адам Ливайн и Алиша Кийс, както и самите „Стоунс“ на живо, от по-младите им години.

„Черен кон, не умирай върху белия сняг…“, пееха „Щурците“ в баладата „Не умирай“, написана от Валди Тотев по стиховете на поета Павел Матев.

„Диви коне“ пък се нарича една от най-известните песни на българската група „Клас“, която беше нашумяла сред феновете на ню уейва в края на 80-те и началото на 90-те години.

През 1994-та „Диви коне“ печели второ място в пролетния радиоконкурс на БНР и е включен в албума им „Кино“ същата година.

Ако сте слушали „Любе“, вероятно знаете тяхната „Конь“, а сред най-известните стихотворения по темата е и „Капризните коне“ на Владимир Висоцки от 1972 г.

Песента е една от най-известните в репертоара на великия руски бард – на нея дори е танцувал Михаил Баришников в сцена от филма си „Бели нощи“, където му партнира бъдещата носителка на „Оскар“ Хелън Мирън.

„Кони привередливые“ продължава да се изпълнява и след смъртта на Висоцки, а една от най-високо оценяваните версии пее Гарик Сукачов от култовата група „Бригада С“.