Доставка и продажба на саксийни растения: Отглеждане на Орхидеи

3
Добави коментар
Tribal88

Отглеждане на Орхидеи

Орхидеята – една екзотична царица на цветята 

Орхидеите са ни известни като капризни и трудноприспособими към домашния уют растения, но това не е точно така 🙂 С малко повече грижи в началото и правилните съвети , можете да отглеждате това растение месеци и години наред , без да се притеснявате , че ще се разделите преждевременно с тях. Флористите от Е-ЦВЕТЕ ООД са тук , за да Ви помогнат в тази задача: 
Произход и история:

Невероятно разнообразно растение – известни са ни над 800 рода и 25 000 вида. За пръв път се смята, че терминът е използван от смятания за баща на ботаниката Теофраст в книгата му „Естествена история на растенията“.  Терминът произлиза от гръцката дума „orchi“, който означава „тестис“ 
Отглеждане и особености: 
Особеното при отглеждането на орхидеите са саксиите, в които са поставени. Не се препоръчва да използвате глинени кашпи, защото те абсорбират и изпаряват влагата по-бързо, а това не е благоприятно за растението. препоръчва се изпозлването на прозрачни пластмасови или стъклени саксии, които пропускат светлината и осигуряват протичането на процеса фотосинтеза – жизнено-важен за орхидеите. Важен за растението е и дренажа. На саксията задължително се поставят борови кори или мъх, а саксията трябва да има малки дупки, през които да влиза кислород и да се изцежда излишната вода. 
Почва:
Почвата за орхидеи е по-особена от обикновената. За тях се използва специална почвена смес от натрошени кори, престояли във вода, с цел да се убият излишни микроорагнизми, въглени и специален блатен мъх. Възможно е и използването на пясък към сместа. 
Поливка: 
Поливката на растението е по-особена – саксията се поставя в по-голям съд, пълен с мека вода за около 30-40 минутиОрхидеите изискват опръскване, тъй като такава е естествената им среда. Съблюдавайте това да не става в момент на силна директна слънчева светлина или когато температурата в стаята или помещението, където са поставени е ниска.
Светлина:
Орхидеите са светло-любиви растения, но директната слънчева светлина е пагубна за тях. поставяйте ги на светли места и при нужда ги защитавайте с леки прозрачни воали или щори. Орхидеите лесно привикват и към изкуствена светлина. 
Най-често срещаните орхидеи за отглеждане са цимбидиум, дендробиум, фалаенопсис и ванда.