Колко струва приятелството (според Burger King)

8
Добави коментар
georgebg
georgebg

Веригата за бързо хранене Burger King предлага сандвич на всеки изтрил 10 контакта от профила си в социалната мрежа Facebook. Доста успешната маркетингова кампания обаче е бързо прекратена. Според Facebook тя накърнява личното достойнство на потребителите.В първата седмица на новата година всички, решили да поразчистят скринове, шкафове и социалните си контакти, бяха възнаградени от една от най-големите вериги за бързо хранене – Burger Кing. Маркетинг кампанията на компанията с име „Whopper Sacrifice“ *, предлагаше не особено елегантен, но за мнозина забавен начин да се разделите с нежеланите контакти в социалната мрежа Facebook. Чрез приложение изпращате на хората попаднали в „черния списък“ бележка, че ги жертвате, за да получите безплатен сандвич. За всеки 10 заличени контакти, получавахте по един Whopper. С други думи стойността на едно „приятелство“ се монетаризираше под формата на 24 цента (един Whopper е 2.40 долара в САЩ).

Kампанията със слоган „You like your friends. But you love the Whopper“** пожъна успех. Всъщност постигна свръхрезултат. За по-малко от седмица в инициативата на Burger King се включиха над 82 хиляди души, а около 234 000 контакти в социалната мрежа бяха разчистени. Само седмица след старта й обаче, софтуерната платформа за разчистване на сметки срещу храна, бе дезактивирана.

Официалното становище на Facebook e, че кампанията противоречи на политиката на социалната мрежа относно личното достойнство на потребителите. По принцип, ако изтриете приятел във Facebook, действието ви не се афишира под формата на съобщение изпратено до другите ви познати или до бившия „приятел“. При новото приложение е точно обратното- имената на „жертваните познати“ се изписват на стената ви, а те самите получават мейл, че са били заменени със сандвич. Според Facebook това е неуместно и следователно кампанията е временно преустановена.

Решението е малко странно за социална мрежа, която съдържа други приложения, чрез които да стъпите върху егото на познатите си като ги номинирате за най-досаден, най-нечистоплътен и какво ли още не. Изниква аналогията за Виктор Франкенщайн и творението му…

Предвидливо Burger King са създали алтернатива на кампанията във Facebook. На сайта на веригата може да попълните не особено дружелюбен мейл и да го пратите на дразнещи елементи от обкръжението ви.

Създатели на кампанията са aгенция Crispin, Porter and Bogusky. Друг техен клиент е софтуерният гигант Microsoft.


 

*Whopper е името на флагман-сандвича на Burger King. Sacrifice (от англ.) жертва, жертвоприношение, но и продавам на загуба.
**Харесваш приятелите си, но обичаш Whopper.