Иво Сиромахов: Имам амбиция да достигна проф. Вучков

3
Добави коментар
Yoani4ka
Yoani4ka

Имам издадени вече девет книги, но амбицията ми е да достигна великия професор Вучков, който има 27 книги, пошегува се Иво Сиромахов по време на представянето на двете си нови книги – „Очила“ и „Българско криминале“.

Облечен в небрежен аутфит с дънки и бяла тениска, писателят и сценарист разказа за новите си произведения сред приятна обстановка, бяло вино и мъфини в кафе-книжарница Ciela. „Българско криминале“ се състои от 5 пиеси, които според Сиромахов са гонени от зла участ.

Единият театър, който искаше да постави пиесата, фалира, а пък при втория опит уволниха режисьора. В крайна сметка постановката вече се играе с голям ентусиазъм от студентите в НАТФИЗ. Комедиите ми вървят по театрите и разказват с ирония и сарказъм за реалността, в която живеем. Ако обичате диалози и много пряка реч, това е книгата за вас, препоръчва Сиромахов.

„Очила“ е сборник с 20 разказа за любовта, сънищата, несбъднатите мечти и прекършените илюзии. Възхитен съм от илюстрациите към книгата, които са дело на художничката Ива Сашева. Трябва да има и картинки, които хората да гледат, не само текст, допълва Иво. Написаното не е смешно и иронично, както всички очакват. Някои от читателите ми са леко стреснати, когато прочетат книгата. Питат ме защо не пиша смешки. Истината е, че не съм си поставял за цел да пиша на сериозна тематика, не мога да си слагам ограничения. „Очила“ в никакъв случай не е тъжен сборник. По-скоро е интимен и лиричен, обяснява писателят.

Ако прочетете „Очила“, ще разберете как ухае един мързелив есенен следобед. Ароматите за мен са много важни и говорят сами за себе си. Никой не може да отрече, че обича аромата на кафе рано сутрин, прясно изпечен хляб и миризмата на море, когато наближаваш с кола Черноморието, размечта се Иво. Той е автор на още няколко книги: „Една нощ в гробищата“, „Оптимистична теория за българския секс“, „Дневници и нощници“,  „Още дневници и нощници“,  „Няма смисъл“, „BG дневници и нощници — Създателите“, „Няма значение“.