Как да си направите елегантен и удобен въртящ се поднос за масата

18
Добави коментар
lucynda
lucynda

Как да си направите елегантен и удобен въртящ се поднос за масата

20.01.2009 г.

Вероятно сте виждали онези толкова удобни въртящи се подноси, които обикновено се поставят на масите, обслужваща повече хора. Те са много практични с това, че няма нужда всяко ястие да се пренася през масата – достатъчно е подносът да се завърти откъм конкретната страна. Вие също можете да си направите подобен поднос, чието име на английски е „Lazy Susan” – което буквално се превежда като „Мързеливата Сюзън”. Като допълнителен бонус, проектът, който Ви предлагаме, включва интересна декорация на подноса, имитиращ едър шев.

Ето от какво се нуждаете за този проект:

* предварително отрязан голям дървен диск с диаметър 46 см. и дебелина 2 см. * предварително отрязан малък дървен диск с диаметър 31 см. * готов механизъм за въртене с диаметър 15 см. – закупува се от специализираните магазини (виж изображението по-долу) * фурнир за ръбовете с ширина 2 см. * винтове за дърво – 4 х 1.3 см. и самонарязващи винтове – 4 х 2.5 см. * шкурка * покритие за дърво – оцветител и лак * дрелка и бургии * около 3 м. прежда и подходяща игла

  Метален механизъм за въртене

Инструкции:

1. Измерете, отбележете местата на дупките за „шевовете” и ги пробийте с дрелката – тук съседните дупки са на разстояние 2.5 см., а бургията е с размер 0.4 см.

2. Обработете дървесината с шкурка, за да я изгладите.   3. Поставете фурнира по периферията/ ръба и на двата дървени диска.   4. Прочетете внимателно инструкциите върху готовия механизъм за въртене. Измерете, отбележете местата на дупките за монтаж и пробийте отворите.

5. Монтирайте механизма към двата диска, следвайки инструкциите върху опаковката.

6. Нанесете оцветителя, а след това и лаковото покритие, върху дървесината. Добре е предварително да сте координирали цвета на фурнира по ръба с този на оцветителя.

7. С помощта на голяма игла покарайте нишката на избраната прежда през дупките, пробити предварително. Накрая завържете двата края на нишката откъм долната страна на диска.

8. Поставете подноса стабилно върху масата за хранене.

Източник: Designspongeonline.com
Посещения: 2529