Какво е климбазол?

2
Добави коментар
simse
simse

Климбазол (climbazole) е противогъбична съставка, която се използва в повечето шампоани за лечение на пърхот, причинен от гъбична инфекция. Много често проблемите с пърхота са в резултат на гъбички и най-ефективното лечение е изполването на шампоан против пърхот, който доставя лекарството директно върху скалпа. Това директно въздействие прави шампоаните, съдържащи климбазол по-ефективни от шампоаните на основата на въглищна смола, цинк пиритион и, селениум сулфид. Климбазолът е доказано in vivo и in vitro най-ефективната съставка срещу гъбичките Malassezia, които предизвикват лющенето на кожата. Освен това климбазолът е хигроскопичен и не нарушава естествената влажност на кожата.

Потребителите, които оценяват противопърхотни шампоани може да забележат, че повечето от тях съдържат няколко активни съставки. В някои марки те ще намерят климбазол, който обикновено се комбинира с други лекарства като цинк пиритион. Добавянето на допълнителни противогъбични лекарства може да помогне на шампоаните против пърхот да работят по-ефективно. Клинични изследвания показват, че климбазолът е относително ефективен и самостоятелно. Проучване, извършено в Германия в началото на 2000-та година показа, че около осем от всеки десет души имат умерено подобрение на симптомите на пърхот след употреба на противогъбични препарати за около четири седмици. При останалите 20% е имало подобрение, макар и не пълно прекратяване на симптомите на пърхот.

Има допълнителни изследвания, които затвърждават ефективността на климбазола и разкриват повече за него. Широката му употреба в толкова много продукти повдига и въпроси за безопасността на неговата употреба. Като цяло, констатациите са, че това е безопасно противогъбично средство. При много малък процент от хората е възможно да има нежелани реакции. Най-негативните наблюдавани странични ефекти са увеличаване на сърбежа на скалпа или локализирано дразнене на кожата.

Подукти със съдържание на клибазол