Киста в гърдата? По-добре да се махне

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Често жените пренебрегват прегледа при мамолог, но това е много важно, за да се установи навреме всяко изменение в млечните жлези.

Измененията в гърдите са свързани с промени в хормоналния статус. Ето защо при откриване на киста в гърдата се налагат пълни изследвания. За да се установи навреме нали­чието на новообразувания в млечната жлеза, се препоръчва минимум един път в месеца жената да провежда самоизследване чрез опипване на гърдите и да се консултира непременно със специалист, ако има някак­ви съмнения.

Млечните жлези

Гърдите са изградени от жлезиста тъкан, която синтезира кърма, мастна и съединителна тъкан, които придават форма­та им. Мускули в гърдите няма, ето защо физически упражне­ния не могат да възстановят формата им. Млечната жлеза е разделена с тънки преградки от съединителна тъкан на от­дели, около 20, които също са разделени на по-малки дялове. От най-малките към по-големите отдели преминават каналчета, които извеждат кър­мата към зърното. Млечните жлези се развиват в периода на пубертета под въздействието на женските полови хормо­ни – естрогените. След като се оформят и след появата на менструацията половите хормони продължават да им влияят. През втората половина на менструалния цикъл върху гърдите влияе женският полов хормон прогестерон. Това води до подуването и до естестве­ното им временно уголемя­ване. Леката болезненост на гърдите в този период също се дължи на прогестерона. Кога­то няма оплождане, нивото на хормоните намалява, появява се менструацията и гърдите възвръщат предишния си раз­мер. В климакса спадането на нивата на естрогените води до отслабване на съединителната тъкан и това е причина за за­губа на формата им.

Какво са кистите

Кистите в гърдите са често явление, особено в детерод­на възраст на жената. Това са образувания с различна го­лемина, от 1-2 мм до няколко сантиметра в диаметър. Изпълнени са с про­зрачна течност. Образуват се при запушване на каналите на млечните жлези. Кистите могат да бъда единични или множество. Във втория случай се касае за хормонално нарушение – мастопатия. Възможно е да нарастват на раз­мер. Кистата е заобиколена от съеднителна тъкан, така че се образува един вид капсула. От вътрешната страна е разделена на няколко камери от съединителна тъкан. Капсулите могат да съдържат доброкачествени и зло­качествени клетки, което налага изследване и лечение под лекарски контрол.

Как се откриват кистите

Наличието на киста в гърдата, може да се предполага при следните признаци:

В гърдите се напипва кръгло елас­тично образувание (ако размерът на кистата е от големите)
Образуванието нараства, като остава кръгло и еластично.
Появява се нетипична болезненост на гърдите през втората половина на цикъла.

Тъй като кистите могат да се израждат в злокачествена форма или да загноят, след като бъдат установени, се налага веднага да се направи консултация с мамолог.

При специалиста

Лекарят прави оглед, ехографско и рентге­ново изследване на млечните жлези. При тях се установява, че има кисти дори в малки размери. Назначават се хормонални изслед­вания. При наличието на големи кисти се извършва биопсия – изтегля се течност от кистата. Изследва се клетъчният състав на течността, търси се наличие на атипични (ракови) клетки. Провежда се гинекологи­чен преглед, за евентуалното установяване на заболявания – възпалителни процеси и други.

Начини на лечение

Множествените кисти се лекуват като масто­патия – заболяване, причинено от хормо­нален дисбаланс. Лечението се свежда до нормализиране на нивата на хормоните, на заболяванията на женските полови органи и други. При единична голяма киста чрез пункция се премахва цялото съдържание на кистата. При това стените на кистата се слепват, което предотвратява повторното й напълване. В редки случаи на същото място се развива нова киста. След 2-3 пункции на едно и също място се препоръчва отделяне на кистата по оперативен път. Операция се предприема и при подозрения за израждане на кистата в злокачествено образувание. Във всички случаи взетият материал трябва да се изследва лабораторно.

 

 

Доброкачествените бучки на гърдата са лечими

 

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.