„Викът“ на Мунк – най-скъпо продадената на търг картина в света

1
Добави коментар

Рекордът за най-скъпо продадена картина отново е подобрен. На търг в Ню Йорк неизвестен ценител плати близо 120 милиона долара за реплика на прочутата картина на Едвард Мунк „Викът“. Точната сума е 119.92 млн. долара и бе достигната след 12-минутно наддаване между 7 души.

Така картината на Мунк става най-скъпото произведение на изкуството в света, продадено на търг, след като задмина досегашния рекордьор – „Гол модел, зелени листа и бюст“ на Пабло Пикасо, за която през 2010 г. бяха платени 106.5 милиона долара.

Творбата е пастелен вариант на прочутата картина от 1895 г., представляваща крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло.

Тази версия беше единствената от общо четири, все още собственост на частно лице.

Между 1893 г. и 1910 г. експресионистът Мунк рисува четири варианта на картината, превърнала се през годините в символ на универсалния ужас.

Продадената творба от 70-те години на миналия век е била собственост на едно и също семейство – на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а после покровител и приятел на Мунк.

Върху дървената рамка на този вариант на картината има надпис с червени букви – поемата, вдъхновила създаването на творбата.

Другите три версии на „Викът“ принадлежат на музея на Мунк в Осло (две) и на Националната галерия в Осло.

Картината е обект на изследване на множество книги, филми, научни трудове.

По предварителни неофициални данни в търга за „Викът“ са имали намерения да наддават емирското семейство на Катар, руският милиардер Роман Абрамович и гръцкият корабен магнат Филип Ниархос.