На Гергьовден традицията повелява

2
Добави коментар
5ylar
5ylar

С Гергьовден започва лятната, по-топла, по-шарена половина на годината. Време е за труд, за усилена работа по нивите и в градините.От положените усилия зависи реколтата, която ще се прибира чак до Димитровден. На иконите свети Георги обикновено се изобразява като воин на бял кон, забиващ копие в устата на ламята. Затова се нарича Победоносец. Заради храбростта, на 6 май отбелязваме и Денят на българската армия.

ГЕРГЬОВСКОТО АГНЕ

Според традицията на празника се прави курбан на светеца, като се коли първото родено през годината мъжко агне. На главата му се поставя венец, оплетен от свежи пролетни цветя и зелени клончета, с прикрепена за него запалена свещ. Символично на агнето се дава да ближе сол, за да са сити хората и плодородна годината, и да хапне свежа трева – за да са здрави хората, а поляните да изобилстват от трева за паша на животните.

На много места, в които има църкви, носещи името на светеца, се прави тържествено празнично угощение, на което се канят всички жители и гости. В по-големите градове на трапезата обикновено присъства агнешка плешка, пълнено бутче или дроб-сърма.

 

ПОВЕРИЯ, РИТУАЛИ И ТАЙНСТВА

• Който стане най-рано сутринта на празника, да удари спящите по петите със стрък коприва. Така ще са здрави и пъргави през лятото.

• Рано сутринта жените и децата отиват да берат иглики, гергьовчета и здравец, за да изплетат венци за агнетата и да сложат от тях във водата за хлябовете. Стрък цвете се забожда и зад ухото на овчарите, закичва се и най-млечната овца от стадото.

• Деца и възрастни се търкалят в сутрешната роса за здраве. Ако измиете лицето си с гергьовска роса, ще се отървете от луничките.

• Ако пред изгрев слънце девойките се срешат под топола, косите им ще пораснат дълги като тополите. Ако вали дъжд и момите си измият косите с дъждовна вода, ще пораснат дълги, гъсти и лъскави.

• Болните трябва да се изкъпят в „лява вода“ – там, където реката завива наляво. Това ще им донесе изцеление.

• Колкото дни преди Гергьовден се чуе първата гръмотевица, толкова пари ще струва килограм жито през годината.