Питбул (Американски питбул териер)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

01.05.2012

Темперамент: Питбулът е силен, уверен и смел. С ентусиазъм приема всяко предизвикателство. Мил и нежен е с децата. Характерът на американския питбул териер до голяма степен се определя от неговото възпитание в ранна възраст. Макар и да не може да бъде отречена вродената заложба на кучето към агресия, тя може да бъде заобиколена с тренировки и обучение, както и продължителна социализация. Отгледан правилно и умело, питбулът може да се превърне в прекрасен и нежен домашен любимец.

 

Данни за породата:    Тегло: 16-27 кг; височина при холката: 46-48 см

                                    Тегло: 14-22 кг; височина при холката: 43-46 см

 

 

 

 

 

Външни белези: Главата е солидна, широка, с дълбока и широка муцуна.  Стопът е умерено дълбок. Носната гъба и очите могат да бъдат различно обагрени. Ушите са високо поставени, ако са естествени, те трябва да са полуизправени. Вратът е средно дълг, добре замускулен. Гръдният кош е дълбок. Трупът е добре замускулен, но мускулатурата не е ясно дефинирана и не проминира силно под кожата. Кръпата е пропорционална на тялото и добре развита. Гръдните и тазовите крайници са прави и силни. Опашката е ниско поставена, къса и изтънява към края. Космената покривка е къса, окраската може да е едноцветна или комбинация от цветове.

Здравословни проблеми: Питбулът страда от наследствено предразположение към лакътна и тазобедрена дисплазия. Възможно е да се наблюдава и атаксия, хипотиреоидизъм, заболявания на сърцето и очите. Средната продължителност на живот е 12 – 16 години.

История, произход и предназначение: Питбулът е известен като порода, използвана за борба, още в Древността. Във вените на кучето тече гореща кръв, носеща спомена за гладиаторски битки със себеподобни или диви зверове. За жалост използването на кучето за боеве с цел развлечение не е загубило разпространението си и може да бъде наблюдавано и в България.