Може ли виното да е причина за рак на гърдата?

0
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Въпреки споменатото твърдение за ползата от скромните дози алкохол за сърдечноболните, се поя­вяват съобщения за упо­требата на алкохол като изключителен риск при други заболявания. Като дисонанс на оптимистич­ните изводи е мнението на учени от Британския мамологичен център, които се занимават с проблемите на рака на млечната жле­за. Авторите твърдят, че дори незначителната употреба на алкохол уве­личава риска от развитие на рак на гърдата. А този риск нараства още пове­че за тези, които имат близки роднини с такова заболяване. При тях подоб­на опасност нараства дотол­кова, че е най-добре те въобще да се въздър­жат дори от леките вина, включително и шампанското. За първи път в началото на 80-те години се прави връзка между алкохола и рака на гърдата. За системати­зиране и обновяване на данните по този въпрос авторите проучили 113 по-рано публикувани научни разработки, посветени на влиянието на спирта върху риска от възникване на рак на млечната жлеза. Учените стигнали до из­вода, че само една порция спиртно питие увеличава риска за гърдата с 5 про­цента – под една порция американците разбират 125 мл сухо вино или 360 мл светла бира или 45 мл уис­ки, водка или друг твърд алкохол.

 

Най-сигурното средство срещу рака на гърдата е ранното му откриване, съветва д-р Кр. Катерински

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Публикувано в категории: Ракови заболявания

Автор simeonova

ТЕСТ: Каква е причината за вашата хрема?

Може да имате настинка или пък това да се дължи на дразнител като пушек например. А има вероятност да е алергична реакция. Задайте си следните въпроси, за да установите дали носът ви тече поради алергичен ринит или поради друга, несвързана с алергия причина.

КЕТОСПРЕЙ / KETOSPRАY

10-процентият дермален разтвор КЕТОСПРЕЙ е предназначен за локално обезболяване. Продуктът е нестероидно противовъзпалително средство.

Диета при рак на гърдата

Жените са по-предразположени към развитие на сърдечносъдови заболявания, но ракът на гърдата всява най-голям ужас сред тях.

Защо алкохолът е опасен?

Защото ще останете без черен дроб! Алкохолното чернодробно заболяване се причинява от прекомерна консумация на алкохол.

При проблем с очите направете тези неща!

Всички искаме да виждаме възможно най-добре винаги – да се радваме на новите попълнения в семейството ни и на красотата, която ни обгражда. Но щом започнете да се борите с очните проблеми и да ги коригирате с подходящи лещи, очила или с каквото е нужно, за да подобрите зрението си – вероятно ще трябва да въведете малки промени в начина си на живот.

Пет храни, които могат да провокират рак

Здравето ни до голяма степен зависи от храните, които приемаме редовно. Понякога не се замисляме какво точно изяждаме и не си ли причиняваме вреди, които стават осезаеми едва след време?! Специалистите определят пет обичайни храни, които могат да повишат риска от рак

Домашни рецепти срещу зъбобол

Ако ви заболи зъб, ясно е че трябва да идете при стоматолога. Но понякога се налага да “задържите положението” по някаква причина. Тогава срещу болката помагат изпитаните домашни рецепти.

Майка ми имаше рак на гърдата – застрашена ли съм и аз?

Въпрос: Майка ми имаше рак на гърдата – застрашена ли съм и аз? Трябва ли редовно да ходя на преглед при мамолог?

Как медикаментите влияят на слуха ни?

Много от достъпните без рецепта лекарства могат да причинят глухота, тинитус или и двете. Те се наричат „ототоксични“, което означава токсични за ухото. Тези медикаменти могат да засегнат власинковите клетки във вътрешното ухо или да възпрепятстват функциите на слуховия нерв, който предава звуковите импулси към мозъка.

Как да си помогнете, ако имате сериозен проблем със зрението?

Обикновено ярките контрасти правят обектите по-видими. Затова, ако продължавате да се препъвате в дивана, го покрийте с цветна материя или боядисайте стената зад него в контрастиращ цвят.

Загуба на слуха – ето кои са 4-те основни вида!

На медицински език двата основни вида глухота са познати като кондуктивна и сензоневрална. Разликата се определя от това какъв е проблемът и къде се корени. Някои хора страдат от смесен тип загуба на слуха, при която проблемите са съчетани – във външното или средното и вътрешното ухо, което води до комбинирана кондуктивна и сензоневрална глухота.