Чудесата на село Хотница

41
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Село Хотница и околностите му са толкова атрактивни, че дори чужденците го избират за свой дом. Като плодороден оазис, белязан от следите на времето, то ви приласкава и ви приютява. Насладете се с очи и сърце на чудесата на село Хотница.

  Онези, които са посещавали село Хотница, вероятно биха могли да изредят десетки причини защо тази дестинация заслужава туристическо внимание. За останалите от вас, които дори не подозират какво безценно райско кътче отстои само на 15 км от старопрестолната столица на България – Велико Търново , ние ще посочим само три причини, но достатъчно убедителни, че да ви накарат незабавно да стегнете багажа и да потеглите натам.

 

Първата основателна причина да посетите Хотница е културно-историческата стойност на селото. Да, наистина, в България има купища забележителни местенца със същото значение (за някои от които сме ви разказвали вече), но в този случай специалистите са категорични – село Хотница е един своеобразен археологически феномен, тъй като принадлежи към най-ранната цивилизация, населявала Европа и събира на едно място следи от няколко исторически епохи.

 

В и около територията на село Хотница са открити над 70 селища и над 5000 находки, датиращи от античността до Средновековието. Някои от тях образуват многослойна селищна могила, а други са пръснати на отделни групички. Забелязват се останки от крепостни укрепления и вкопани в земята жилища, които с времето са търпели усъвършенстване, намерени са римски пещи, център за производство на керамика, каменоломна, както и средновековно селище. Богатата колекция от глинени и керамични съдове с орнаменти, накити, сечива и инструменти за лов и скотовърдство, предмети, използвани в религиозни и лечебни практики, както и безброй битови вещи подсказва, че някога по тези земи се е водел проспериращ и уседнал начин на живот.  

 

Сред най-забележителните находки на археолозите обаче е уникалното Хотнишко съкровище, изработено от 24-каратово природно злато и състоящо се от 44 части с общо тегло около 350 грама (включващо накити и окултни предмети). Открито преди повече от 50 години и днес изложено в Националния исторически музей в София, то е представител на най-старите образци на обработено злато на континента.

 

Преди няколко години пък в едно от древните селища около село Хотница археолози откриха част от мраморна скулптура с много добре очертани… бикини. Предполага се, че датира от края на 5-то хилядолетие пр. Хр. и че е свързана с култа на древните към жената-майка и продължителка на рода, а прецизната изработка и включването на тази така популярна днес част от дамското облекло, са наистина впечатляващ факт. Идеята за култа към жената е подкрепена и от друго не по-малко интересно откритие – мраморна статуетка на богинята-майка с отвор в средата, символизиращ женската утроба.

 

Втората основателна причина да посетите село Хотница е омиротворяващата атмосфера, която то излъчва. Впечатление ще ви направят някои необичайно китни и подредени дворове и също толкова очарователните къщички, кипрещи се сред тях. Но истината е, че точно тук живеят 20 – 30 чуждестранни семейства, (предимно англичани), които са избрали спокойствието и красотата именно на това българско село.

 

Освен, че могат да ви нагостят с традиционен английски чай и да ви разкажат своята история, те ще ви упътят към може би най-ценната забележителност в Хотница – вкопаната църква „Св. Ирина”. Построена през далечната 1837 г. тя  е една от малкото подобни и е изключително значима като паметник на културата. За съжаление обаче се нуждае от реконструкция и на практика не функционира, тъй като рушението й сериозно застрашава живота на поосетителите.

 

Третата основателна причина да посетите село Хотница, и то точно през пролетните месеци, когато можете да се насладите на пълната свежест на природата, е небезизвестният Хотнишки водопад Всъщност това е най-красивата местност в околността, до която можете да стигнете по асфалтиран път директно от центъра на селото.

 

За да се насладите максимално на заобикалящата ви зеленина с неподражаема красота, можете да поемете по едноименната еко пътека, която започва от извора, образуващ се под водопада, изкачва се чак до върха му по върволица от стълби, маркирани алеи и дървени мостчета над река Бохот, и достига до отсрещния бряг.

 

Хотнишкият водопад, чието истинско име е Кая Бунар, е с височина 30 метра, обграден от гладки скали, с прораснали сред тях кичести дървета. В лявата му част, където някога също е течала вода, за да захранва вече разрушена мелница, днес са останали няколко каменни тунела, които ще ви изведат на друга чудесна каменна наблюдателница, разкриваща ви водопада под друг ъгъл. От там вероятно ще забележите, че множеството слънчеви поляни и кътчета за отдих са заети от наслаждаващи се на райската атмосфера туристи.

 

За да се насладите пълноценно на този своеобразен природен оазис ви предлагаме да се подкрепите ведноименното заведение, разположено на около 20 метра от водопада или да потърсите свободно местенце за пикник. В първия случай ще се насладите на апетитна българска кухня и ще наблюдавате Кая Бунар от разстояние, а във втория ще почувствате хладните пръски на водата му и дори ще можете да се изкъпете в извора.

 

Е, бяхме ли достатъчно убедителни, за да планирате скорошна екскурзия до село Хотница?

 

08. 05. 2012 г. / Цвети Тошева