Богдан Петканин стана татко навръх премиерата си в Пловдив

4
Добави коментар
piliondel
piliondel

Суматоха
  Култура

Богдан Петканин стана татко навръх премиерата си в Пловдив

Яна Инджова на 08/05/2012, 12:14

Снимка: PlovdivWeek

Режисьорът Богдан Петканин в средата

Младият режисьор Богдан Петканин стана горд татко на дъщеричка навръх премиерата на „Кастинг за мъже“ в Пловдив.

Щастливият баща разказа за спомените си от града под тепетата. По надписи чета: „130 години Драматичен театър Пловдив“ и се сещам, че вкъщи си пазя брошура с надпис „120 години“. Минали са вече десет години, тогава съм бил четвърти курс в НАТФИЗ. През 2002 година, когато завърших, поставихме „Десет малки негърчета“ от Агата Кристи в Пловдивския театър. Беше чудесно, спомни си Петканин.

Десет години след това режисьорът с руски корени представя премиерно на пловдивска сцена пиесата „Кастинг за мъже“. Звездите в постановката са любимците на публиката Мария Сапунджиева и Герасим Георгиев – Геро. Те играят в пиесата с оригинално име „Лизелота и месец май“ на унгарския автор Жолт Пожгай . Това е сред най-поставяните пиеси на един от най-добрите съвременни комедиографи. Тази невероятна комедия е своеобразно ръководство и наръчник за това как една жена трябва да воюва за своето щастие.

Заглавието на пиесата е сменено, защото Петканин е решил, че „Кастинг за мъже“ е по-достъпно и комерсиално. Геро изиграва 7 мъжки роли, а това е много трудно, обясни Богдан. Реших да се спра именно на тях двамата, защото работата с Мария ми е мечта, а с Геро сме учили заедно. Да се работи с Мария е изключително удоволствие, тя е невероятен професионалист, добави младият татко. Петканин е режисьор на много пиеси като: „Ромео и Жулиета“, „Доходно място“, „Идиот“, както и на копродукцията с продуцентска къща „Артишок“ „Спанак с картофи“.

Пловдивчани могат да гледат премиерната постановка тази вечер /8 май/ и на 15 май от 19:00 часа.