Спецификация за изработка на Уеб Сайт или друго Уеб Приложение

1
Добави коментар

Сигурно и вие сте пред предизвикателството да създадете нов уеб сайт или уеб приложение за вашият бизнес. Целта на тази публикация е да ви направим точни препоръки за изготвяне на “Спецификация за изработка на Уеб Сайт” или друго уеб приложение.

Сигурно и вие сте пред предизвикателството да създадете нов уеб сайт или уеб приложение за вашият бизнес.

 

Целта на тази публикация е да ви направим точни препоръки за изготвяне на “Спецификация за изработка на Уеб Сайт” или друго уеб приложение.

 

1. Какво представлява “Спецификация за изработка на Уеб Сайт” и защо е необходима?
Спецификацията за изработка на уеб сайт е документ, изцяло описващ фазата на изработка, оптимизиране и маркетиране на проекта.

Направата на спецификация за вашият следващ проект е първата и задължителна стъпка от реализирането на проект за нов уеб сайт или приложение.

С направата на спецификацията, вие ще си изясните идеята за вашият нов уеб сайт. Така ще може да набележите целите пред него, както и ще го съобразите с подобните такива вече създадени проекти от конкуренцията ви. Това ще ви приближи по-близко до евентуалният бъдещ успех на вашият проект.

Другото удобство при изготвянето на вашата спецификация, е че с нея ще можете лесно и бързо да съберете няколко оферти от различни фирми за Изработка на Уеб сайт и приложения.

При сериозните фирми за изработка, спецификацията ще е неразделна част от договора за изработка.

 

2. Как да изготвим “Спецификация за изработка на Уеб Сайт” ?
Опитните фирми за изработка на уеб страници и приложения в България предлагат услугата за изготвяне на спецификация на вашият проект. И все пак, ако сами сте решили да изготвите документа е хубаво да отговорите на следните въпроси в него:

 

– Име/домейн на проекта;

– Вид проект: уеб сайт, мобилно приложение, фейсбук приложение, бизнес софтуер, и тн.;

– Основните конкуренти;

– Кратко описание на идеята ( проучете добрите практики на вече създадени подобни проекти/приложения);

– Цел на проекта (кратко описание);

– Главни модули / страници на проекта (изброяват се един по един със кратко описание);

– Допълнителни модули / страници на проекта (изброяват се един по един със кратко описание);

– Административни и Потребителски функционалности и видове достъп до приложението (кратко описание функциите и възможностите, които ще се предоставят на всеки вид потребител);

– Бъдещи идеи за развитие (това е важен момент – ако представите идеята си за бъдещо развитие пред фирмата, която ще ви изработи проекта, ще може да се заложи в основата му и бъдещо му надграждане, а това ще ви спести бъдещо време и пари.)

– Идеи за промоциране и реализация на проекта (кратко описание);

– Дизайн на проекта – съберете добрите практики от няколко различни подобни проекта и намерете най-доброто решение за вас;

– Хостване на проекта – имате ли сървър, на който да се изработи и експлоатира вашият уеб сайт или приложение? Ако нямате такъв попитайте фирмата, с която ще работите те вероятно ще ви предложат добро и изгодно решение.

 

Знайте, това са само основните моменти, които е хубаво да предвидите и да съдържа вашата спецификация, преди да направите проучване за оферта за изработка на вашият уеб сайт или приложение. Колкото по-детайлна информация представите във вашата спецификация, толкова по-точна оферта ще могат да ви направят фирмите, с които бихте искали да работите.

 

3. Дискутиране на спецификацията със фирмата изпълнител.
Преди да подпишете договора за изработка на вашият уеб сайт или приложение, дискутирайте подробно всяка една част от спецификацията и се уверете, че вие и фирмата изпълнител сте на ясно със всяка една точка от нея. Попитайте за препоръки. В повечето случай Проект Мениджъра, с който разговаряте ще може да ви даде препоръки за по добро изпълнение на проекта. Изслушайте препоръките на Проект Мениджъра от фирмата изпълнител и ако прецените коригирайте спецификацията на проекта спрямо тях.

 

4. Подписване на договор за изработка на уеб сайт / приложение.

След като сте направили необходимият брой срещи и дискусии за изясняване на всяка точка от спецификацията на проекта и договора за изработка , може да преминете към неговото подписване. Задължително изисквайте спецификацията на проекта да бъде прикачена към договорът за изработка. Това е документът, с който ще може да претендирате за цялостното завършване на проекта със неговите качествени и количествени характеристики. 

 

Като експерти в изработването на уеб страници и други уеб приложения, ние от екипът на New Soft Com можем да ви предложим качествено цялостно решение по изработката на вашият проект: от изготвянето на спецификацията на проекта според вашите изисквания, през разработването на проекта и стигнем до неговото маркетиране , популяризиране и реализация.